2018 års Musikhjälpen planerad – samlar pengar till artister som tjänar mindre på grund av Spotify

Bild: Wikimedia Commons

SVERIGE Insamlingsprojektet för årets Musikhjälpen är nu bestämt. I år kommer tittar- och lyssnarsuccén på Svt och SR att göra en pengainsamling till artister som tjänade mer pengar på skivförsäljning än vad de nu gör på streamingtjänster som Spotify, där vissa förlorat så mycket i intäkter att de gått från överklass till övre medelklass.

Efter att under tidigare år samlat pengar till Aids-forskning och flickors rättigheter offentliggjordes det på måndagen att årets insamling i tittar- och lyssnarsuccén Musikhjälpen kommer gå uteslutande till artister som tjänade betydligt mer pengar på skivförsäljning än vad de gör nu på streamingtjänster som Spotify.

– Det finns artister som gått från överklass till övre medelklass och inte ens har råd att äga en egen vattenskoter längre. Då kan man fråga sig vad det är för värld vi lever i egentligen, säger projektledaren för Musikhjälpen, som föredrar att vara anonym, i ett pressmeddelande.

Programledarna för årets upplaga kommer vara Kakan Hermansson, Daniel Adams-Ray och Daniel Adams-Rays kompis ”Klimpen”. De säger sig vara nöjda med årets tema.

– Det är skandal att artister inte tjänar mer. Jag tror framför allt det har med patriarkatet att göra, säger Kakan Hermansson.

Klimpen är också nöjd med temavalet, även om han inte har någon större åsikt i frågan.

– Jag ska vara ärlig: Danne bjöd med mig för att han känner chefen. Jag kan ingenting och är mest med för att få knulla, säger Klimpen i ett pressmeddelande.

Artister vittnar om tuffa förhållanden

Anledningen till val av insamling är enligt Svt de återkommande och allt mer frekventa rapporterna om artisters tuffare förhållanden. Bland historierna hörs bland annat vittnesmål som varit tvungna att flyga med den illaluktande pöbeln istället för Business Class, fått flytta till Lidingö istället för Djursholm och inte haft en bidet till hands efter toabesök på hotellrummet. Daniel Adams-Ray känner igen sig i beskrivningarna.

– En gång var jag så desperat att jag åt min gitarr till frukost. Nu kan det i och för sig ha mer att göra med att jag är efterbliven än att jag inte har råd med käk, men det är ändå värt att tänka på, säger Adams-Ray i ett pressmeddelande.

Vittnen finns även om artister som Danny Saucedo, som nu börjat hora för att ha råd att betala hyran på sin lägenhet i Monaco, och för att väga upp för sin brist på begåvning.

– Jag väljer att inte se mig som själv som hora, jag väljer att se mig själv som entreprenör, säger Saucedo till Folkhemseliten.