Barnmorska sparkad från BB – könade bebis utan att fråga vad hen identifierade sig som

Källa: Wikimedia Commons

SVERIGE Sent igår kväll blev en barnmorska sparkad från sin roll på BB Karolinska. Anledningen var att hon könade en nyfödd bebis som pojke, utan att fråga vad hen identifierade sig som. Bebisen intensivvårdas nu på Karolinskas psykiatriska avdelning för posttraumatiska skador.

Det var sent igår kväll som en barnmorska på BB Karolinska könade en nyfödd bebis på BB Karolinska i norra Stockholm. Barnmorskan, som enligt uppgift själv ska ha identifierat sig som cisgendered, gjorde så utan att fråga varken föräldrarna eller bebisen själv om hens identitet, vilket ska ha utlöst ett utbrott hos bebisen så kraftigt att läkare fick springa in till undsättning. Bebisen intensivvårdas just nu på Karolinskas psykiatriska avdelning för posttraumatiska och läget ska, enligt överläkare, fortfarande vara kritiskt.

– Det är så fruktansvärt oprofessionellt av en barnmorska att göra så, säger överläkaren på Karolinska psykiatriska avdelning, som ser det som mycket troligt att bebisen kommer lida av PTSD för resten av livet.

Barnmorskan blev avskedad med omedelbar verkan och kommer härnäst att ställas inför Genustribunalen i Midsommarkransen. I Veckans Brott kommentar Leif GW Persson fallet, och tror inte det ska mycket till för en fällande dom.

– Att köna ett nyfött barn utan att denne fått en chans att välja vad hen identifierar sig som är ett mycket allvarligt brott enligt svensk lag, säger GW i programmet.