Brittisk polis tog fel person: råkade ta Gandalf istället för Assange

Gandalf blir utsläpad från ambassaden. Bild: Youtube

LONDON Igår kom den stora nyheten att Julian Assange gripits på Ecuadors ambassad i London. Det hela rörde sig dock om ett felaktigt gripande, då det inte var Assange utan trollkarlen Gandalf som var den vithårige, skäggige gubbe som blev utsläpad av brittisk polis från ambassaden.

På torsdag morgon kom nyheten att Julian Assange, WikiLeaks grundare, gripits av brittisk polis på Ecuadors ambassad i London. Nu har det dock visat sig att brittisk polis genomförde ett felaktigt gripande, då den vithårige, skäggige gubbe som brittisk polis släpade ut ur ambassaden inte var Assange utan trollkarlen Gandalf den vite.

Precis som Assange har Gandalf befunnit sig på ambassaden sedan han besegrade Sauron och seglade från Midgård, vilket han gjort eftersom Ecuador var det enda land som ville ge honom asyl efter att hans fartyg gått i land på brittisk kust. På Ecuadors ambassad väntade han på att pappersarbetet skulle bli klart så han kunde få sitt ecuadorianska pass och lämna de brittiska öarna, när polisen stormade in och släpade ut honom då de misstog honom för Assange.

Brittiska myndigheter har nu gått ut med en offentlig ursäkt för gripandet, men får trots det kritik för sitt agerande. Bland annat hävdar de båda hobbitarna Frodo och Bilbo, som befann sig tillsammans med Gandalf på ambassaden, att gripandet tyder på en ökad främlingsfientlighet i landet och menar att händelsen är signifikativ för hur flyktingar från Midgård systematiskt behandlas av landets myndigheter. I kölvattnet av händelsen har fler Midgårdsbor lagt upp sina erfarenheter av hur de behandlats av brittisk polis i sociala medier under hashtaggen #middleearthlivesmatter.