Eliassons första åtgärd på MSB – ger ut ”Kör inte över mig med lastbil”-armband till befolkningen

Bild: Wikimedia Commons

SVERIGE I veckan blev det klart att Dan Eliasson lämnar jobbet som rikspolischef och istället går till Myndigheten för Samhällsbeskydd och Beredskap, en myndighet som bland annat har som uppdrag att anta förebyggande insatser mot terrorhotet. Eliassons första åtgärd i sin nya roll blir att låta myndigheten trycka upp armband till med texten ”Kör inte över mig med lastbil” till hela Sveriges befolkning. ”Det här skickar en tydlig signal om att det inte är okej att köra över folk med lastbil i Sverige”, säger Eliasson.

Det var i onsdags (31/1) som det blev klart att den starkt kritiserade Dan Eliasson lämnar jobbet som rikspolischef och istället blir ny Generaldirektör för Myndigheten för Samhällsbeskydd och Beredskap, en myndighet med det uttalade uppdraget att förebygga och hantera olyckor och kriser, däribland naturkatastrofer, arbetsolyckor eller eventuella militära angrepp. Dan Eliasson första åtgärd som Generaldirektör blir en förebyggande insats mot terrorhotet, där han beslutat att låta myndigheten trycka upp armband med texten ”Kör inte över mig med lastbil” till hela Sveriges befolkning.

– Det här skickar en tydlig signal om att det inte är okej att köra över folk med lastbil i Sverige, säger Eliasson i ett pressmeddelande.

Under sin tid som rikspolischef gjordes en liknande åtgärd när polisen gav armband med texten ’tafsa inte’ till unga kvinnliga festivalbesökare, en åtgärd som ledde till kritikstorm i sociala medier där folk anklagade polisen för att inte ta problemet med sexuella trakasserier på allvar, kritik som den gamle punkaren Eliasson tar lätt på.

– Folk som kritiserar mig fattar inte vad det handlar om. Jag kan inget om polisarbete, jag är en punkare, jag gör vad jag känner för!, säger Eliasson och skrattar.

Fortsätter sin myndighetsturné

Eliasson, som förutom sin tid som rikspolischef också varit Generaldirektör för Försäkringskassan och Migrationsverket i vad han kallar ’the Neverending Myndighetsturné’, säger sig dra mycket inspiration från sin tid som punkare i bandet ’Bad Boo Band’ i sitt arbete.

– Från punken fick jag lära mig att det man gör i livet det är att man tar dom bästa instrumenten man kan hitta och sen gör man skitdålig musik av det, det är så jag lett mitt arbete i alla myndigheter jag varit i, säger Eliasson.

Just nu koncentrerar han sig på sitt arbete inom MSB, men öppnar också för att fortsätta sin myndighetsturné på nya myndigheter i framtiden.

– Bland annat så vore det kul att bli vd för Skatteverket. Nu kan jag visserligen inget om ekonomi, men jag kan punk och jag har dessutom utfört oralsex på nästan samtliga ledande socialdemokrater, så det är nog inget bekymmer, säger Eliasson och skrattar.