Finlands nya tuffa integrationskrav – invandrare tvingas basta för medborgarskap

Källa: Wikimedia Commons

FINLAND Förra veckan presenterade den finska regeringen nya krav på invandrare för att få medborgarskap i landet. För att bli en del av det finska samhället måste man nu visa sin vilja att assimileras genom att sitta i en 90-gradig bastu i minst en timme. – Härdar man ut så kommer man ut som finsk medborgare, och om man inte gör det så kommer man ut som bög, säger Finlands statsminister Juha Sipilä.

I Sverige är integrationsdebatten i full gång veckorna innan valet, och kanske kommer det framöver att sneglas mot grannlandet Finland, där nya krav för medborgarskap nyligen införts. Däribland tvingas invandrare, för att demonstrera sin lojalitet mot finsk kultur, sitta i en 90-gradig bastu i minst en timme, samtidigt som man piskar sig själv med björkris och dricker minst 5 Lapin Kulta.

– Härdar man ut så kommer man ut som finsk medborgare, och om man inte gör det så kommer man ut som bög, säger Finlands statsminister Juha Sipilä.

De nya kraven väntas klubbas igenom i finska riksdagen på onsdag och kommer därefter träda i kraft med omedelbar verkan. Några av partierna, däribland Sannfinländarna, ville gå ännu längre och bland annat införa krav på att delta i skogsrally efter att ha halsat en flaska Koskenkorva samt att man måste åka på en veckas inskolningsläger i Mumindalen, men de kraven slopades i regeringens proposition.

– Däremot kommer vi ställa väldigt höga krav på att man ska låta lite efterbliven och göra sig oförstådd i alla sammanhang, eftersom det utgör grunden för det finska språket, säger Sipilä.