Forskare fastslår: Crossfit gör dig till ett rövhål

SVERIGE Crossfit är en sport som blivit allt mer populär hos svenskar senaste åren. Men träningsformen är långt ifrån riskfri, och en ny forskarrapport som släpptes i veckan visar att Crossfit framför allt riskerar att träna ringmuskeln så till den grad den till slut tar över och förvandlar dig till ett enda stort rövhål. ”Ringmuskeln tränas så mycket att den genomgår en kraftig expansion, vilket till slut gör dig till ett enda stort rövhål”, säger Ann Ahl, en av författarna till forskarrapporten.

Crossfit är en av de snabbast växande formerna av träning de senaste åren. Från att ha varit en sport med relativt få utövare har det snabbt vuxit sig till ett kulturfenomen, där det uttalade syftet är att träna hela kroppen på en och samma gång. Träningsformen är dock långt ifrån riskfri, och en ny forskarrapport fastslår att folk som tränar för mycket Crossfit löper stor risk att förvandlas till rövhål.

– Det som händer är att ringmuskeln tränas så mycket att den genomgår en kraftig expansion, vilket till slut gör att den tar över och förvandlar dig till ett enda stort rövhål, säger Ann Ahl, en av författarna till forskarrapporten.

Insamlandet av data till rapporten har gjorts genom studier på nära håll av frekventa Crossfit-utövare, och enligt Ann Ahl gick det ganska snabbt att se ett genomgående mönster hos studieobjekten.

– Samtliga av dem som tränade Crossfit på reguljär basis förvandlades bara efter några månader till gigantiska rövhål, då ringmuskeln växt sig så stor av all träning att den tog över hela dem. Vi försökte följa upp med djupintervjuer med dessa studieobjekt men det gick inte eftersom det enda som kom ur dem var skit.

Höjer ett varningens finger

Ann Ahl, tillsammans med övriga i hennes forskarteam, höjer nu ett varningens finger för Crossfit, och menar att alla utövare bör vara på sin vakt för att inte förvandlas till ett daimkryss.

– Risken är betydligt större än vad vi trodde när vi började skriva på rapporten. Det är viktigt att alla är medvetna om hur lätt det är bli ett enda stort brunöga, säger Ann Ahl.