Hemorrojdaktivister samlas vid plattan – demonstrerar för rätten till ett äckligt rövhål

Plattan i Stockholm. Bild: Jonas Bergsten/Wikimedia Commons

SVERIGE På söndag förmiddag kommer ett 1000-tal hemorrojdaktivister att samlas på Sergels Torg i Stockholm. Syftet med demonstrationen är att avstigmatisera hemorrojder och kämpa för rätten till ett äckligt rövhål. – Över 5 miljoner svenskar har någon gång varit drabbade av hemorrojder men ingen vågar prata om det, vi tänker bryta den tystnadskulturen, säger en av initiativtagarna Calle Henry.

Imorgon söndag planerar ett 1000-tal hemorrojdaktivister att hålla en demonstration på Sergels Torg i Stockholm. Initiativtagarna till demonstrationen är organisationen Hemma med Hemorrojder, som genom sitt initiativ vill avstigmatisera hemorrojder och stå upp för alla människors rätt till ett äckligt rövhål.

– Över 5 miljoner svenskar har någon gång varit drabbade av hemorrojder men ingen vågar prata om det, vi tänker bryta den tystnadskulturen, säger organisationens grundare Calle Henry.

Calle Henry, som också skrivit den bästsäljande boken ’Ja, jag har hemorrojder, hurså?’, upptäckte vid 17-årsåldern att det kliade förfärligt i anus, och när han sedan sökte hjälp hos en rövdoktor fick han höra att han drabbats av hemorrojder. Men istället för att låta sig nedslås av beskedet började han blogga om ämnet och fick snabbt många följare som kände igen sig i problembeskrivningen.

– Det visade sig att väldigt många kände igen sig i min situation och blickarna från omgivningen. ’Jaha, där går han runt och har hemorrojder’, tänker folk. Till dem vill man bara säga: ’Ja, jag har hemorrojder, hurså?’, säger Calle Henry och håller upp ett signerat exemplar av sin bok som han undrar om jag vill köpa för 500 kronor.

Idag har Calle Henry dedicerat sitt liv till att bryta tystnadskulturen och få fler att börja prata om sitt  infekterade stjärthål. Han säger att alla människor har rätt till ett äckligt rövhål, och att andra djurarter kommit betydligt längre i kampen.

– Ta babianerna till exempel: alla babianer har ett vidrigt rövhål, men det är ingen som känner ett utanförskap för det. Anledningen är att de vågat ta diskussionen istället för att lägga locket på, säger Calle Henry.

Imorgon kommer de 1000-tal rövhålsaktivister som samlas vid plattan att utgöra den största demonstrationen i världshistorien till förmån för hemorrojder. Calle Henry är väldigt nöjd över siffrorna, men menar att kampen inte tar slut här.

– Jag tänker inte ge upp förrän alla drabbade vågar stå upp för sina hemorrojder och inte är rädda för att skicka snapchats av sitt prickiga daimkryss till både familj och vänner, säger Calle Henry.