Intervju med chefredaktören, geniet Oliver Dagnå, av Oliver Dagnå

FOLKHEMSELITEN I höst är det tre år sedan Oliver Dagnå startade sin fejknyhetssida folkhemseliten.se. Under den tiden har antalet läsare ökat väldigt odramatiskt, och väldigt få har hört av sig och frågat: vem är han egentligen, er genialiske chefredaktör Oliver Dagnå? För att besvara era icke-existerande frågor, har Folkhemseliten valt att intervjua Oliver Dagnå, vilket är jag själv. I intervjun ger han sin syn på när han blev utsatt för Cancel Culture i veckan, varför det är rimligt att jämföra honom med Sokrates och Jesus och hur många som brukar komma fram till honom på stan och be honom bli statsminister.

När jag träffar Oliver, vilket är jag själv, visar han sig inte alls vara lika asball som alla människor förutom efterblivna töntnördar brukar tycka att han är. Han är ännu ballare. Med sin raka hållning, spjuveraktiga leende och intelligenta ögon är han precis allt man kan önska av en man. Hade jag varit tjej hade jag definitivt legat med honom.

Imponerad av hans utstrålning tar jag fram mitt anteckningsblock med förberedda frågor, men då lägger han handen på blocket, tittar mig djupt in i ögonen, skakar på huvudet och säger sedan med en oerhörd pondus:

– Inga förberedda frågor. Ställ dina frågor rakt från hjärtat istället. Det är dom enda frågorna som räknas.

Det är så fruktansvärt klokt sagt att jag tappar hakan. Och trots att jag är nervös och riskerar att försäga mig i en sådan gigants närvaro så väljer jag att följa Olivers råd. Ty när Oliver säger åt dig, säger du inte emot. Jag rättar till mig i stolen, sätter på bandspelaren i mobilen och stoppar in tre prillor snus; två under läppen och en under förhuden. Sedan påbörjar jag intervjun.

Jag tänkte att vi börjar med en aktuell händelse: Nu i veckan blev du utsatt för Cancel Culture när Folkhemseliten fick ett inlägg borttaget från Instagram, där du helt neutralt rapporterade om fejknyheten att hockeyklubben Frölunda Indians byter namn till Frölunda Samejävlar. Hur problematiskt är det att inte Instagram kan ställa sig bakom saklig, konsekvensneutral och osann rapportering?

Det är mer problematiskt än den sammanlagda summan av alla problematiska problem sammanlagt, och då räknar jag även med det här problematiska problemet. Samtidigt visar det hur jag i allt högre utsträckning börjar efterlikna Sokrates och Jesus. De var också två stora män som blev dömda av sin samtid för saker de inte var skyldiga till. Jag är Sveriges svar på Sokrates, helt enkelt.

Vad exakt blev du anklagad för?

Det jag blev anklagad för var att sprida hatiskt innehåll om samer, men mitt budskap har alltid varit det av fred och kärlek. På så sätt påminner jag väldigt mycket om Gandhi och Nelson Mandela.

Sen vill jag tilläga att jag känner ett oerhört stöd från den samiska communityn. Faktum är att 50 procent av alla samer jag känner, vilket är två, har hört av sig och gett mig sitt stöd. Resterande procent känner nog inte till historien och har därför inte kommenterat. Jag vill också säga att jag till 100 procent stödjer samernas kamp. Vilken kamp det är vet jag inte, bara att jag stödjer den.

Hur många likheter skulle du säga att det finns mellan dig, Jesus och Sokrates?

Om vi säger så här: det har aldrig kommit fram någon till mig och sagt att jag INTE är lik Jesus eller Sokrates, så det säger ju sig självt. Precis som dom är jag också väldigt ödmjuk och saknar i princip ego. Förmodligen är jag världens mest ödmjuka person.

Det finns dem som påstår att Sokrates var pedofil och att han luktade illa, är du också en illaluktande pedofil?

Nej, jag är verkligen ingen illaluktande pedofil. Jag har en väldigt bra, välvårdad hygien och jag tar 200 procent avstånd från pedofiler. Snarare är jag en lavendeldoftande opedofil.

Nu är alltså Big Tech ute efter dig, hur ser du på den framtida kampen mot dem?

På så sätt påminner jag väldigt mycket Spartacus och hans kamp mot Romarriket. Jag är nästan precis som Spartacus fast kanske med lite mindre testosteron.

Jag är också lite som Luke Skywalker och Big Tech som Rymdimperiet i Star Wars, där Silicon Valley är Dödsstjärnan. I vanliga fall skulle jag alltså säga: spräng Dödsstjärnan. Men eftersom jag är en väldigt fredlig person som opererar i kärlekens tecken så säger jag istället: spräng Dödsstjärnan – med kärlek!

När man pratar med dig blir det ju solklart att du är statsministermaterial. Har du funderat på en politisk karriär?

Folk brukar komma fram till mig på stan och säga exakt samma sak. Dom bönar och ber att jag ska ställa upp i valet. Men då svarar jag alltid att jag är en alldeles för ärlig person för att bli politiker, och då brukar folk förstå.

Till sist: hur ser du på mänsklighetens framtid?

Den kommer bli bra om man följer mina råd, men dålig om man inte gör det.

Om du uppskattar Folkhemselitens fejknyheter får du gärna swisha en slant till 123 357 41 00 eller stödja oss på Patreon. Sprid också gärna Folkhemseliten till vänner och bekanta.