Irans förklaring till nedskjutna planet: soldat halkade på bananskal och råkade landa på avfyra-knappen

Irans president Hasan Rouhani. Foto: Creative Commons 3.0

IRAN Efter erkännandet om att ha råkat skjuta ner det ukrainska passagerarplanet som störtade kommer nu fler uppgifter om vad som faktiskt hände. Enligt den iranska regimen ska en soldat ha halkat på ett bananskal och landat rakt på den stora röda avfyra-knappen, vilket ska ha utlöst katastrofen.  – Rackarns otur, säger en talesperson för regimen, som föredrar att vara anonym, i ett officiellt uttalande.

På lördagsmorgonen erkände den iranska regimen att det ukrainska passagerarplan som störtade i Teheran av misstag blivit nedskjutet av egna missiler. Nu har fler uppgifter kommit ut om händelsernas förlopp. Enligt uppgifter från den iranska regimen ska en militär ha halkat på ett bananskal i kontrollrummet och drattat med ändan rakt på den stora röda avfyra-knappen i mitten av rummet. Därefter ska en missil ha avfyrats som sedermera träffade planet.

– Rackarns otur, säger en talesperson för regimen, som föredrar att vara anonym, i ett officiellt uttalande, som vidare fördömer soldaten som en ”klumpeduns”.

Hur bananskalet hamnade i kontrollrummet från första början är än så länge höljt i dunkel. Iranska regimtrogna hävdar att bananskalet strategiskt placerades ut på golvet av amerikanska imperialister, för att underminera det iranska revolutionsgardet. Andra källor gör gällande att bananskalet kastades på golvet som ett ”practical joke” från soldatens kollegor eftersom de ville vara ”lite sköna” och bidra till en god, skojfrisk stämning.

Vad som händer med soldaten är oklart, men han tros dömas till straffarbete för ”klantskallighet”.