Kolmården börjar undervisa lejon i genusteori: ”vill krossa könsmaktsordningen”

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA, Bild: Wikimedia Commons

LEJONRIKET I lejonens värld är patriarkatets makt fortfarande starkt och könsrollerna är desamma som de var på 1800-talet. Nu tänker Kolmården göra sitt för att motverka dessa förlegade könsroller, genom att lära ut genusteori och intersektionalitet till lejonen. – Vårt mål är att krossa könsmaktsordningen i lejoncommunityn, säger Simba Sjödahl, icke-binär självutnämnd lejontämjare med genusvetenskaplig inriktning på Kolmården.

I lejonens värld har patriarkatet länge stått sig starkt där hannarna uppmuntrats till att ta plats, vara macho och inte visa känslor medan honorna uppmuntrats att lämna plats, vara hemma med barnen och inte tänka på karriären. Det har Simba Sjödahl, icke-binär självutnämnd lejontämjare med genusvetenskaplig inriktning på Kolmården, bestämt sig att ändra på. I ett nytt projekt har nämligen han tillsammans med Kolmårdens ledning bestämt sig för att lära ut genusteori och intersektionalitet till lejonen, och därigenom krossa lejonpatriarkatet.

– Vårt mål är att krossa könsmaktsordningen i lejoncommunityn, säger Simba Sjödahl till Folkhemseliten.

Projektet kommer att gå av stapeln under våren, där tanken är att man ska medvetandegöra lejonen om patriarkatets konsekvenser och lära dom ifrågasätta inlärda könsnormer. Vad lejonen själva tycker om detta är dock oklart, då väldigt få lejon velat uttala sig i frågan.

– Morr, säger ett lejon till Folkhemseliten, som föredrar att vara anonymt.