Munspelsmannen – favorit till polarpriset år 2019

SVERIGE Idag blev det klart att hårdrocksbandet Metallica står som vinnare av Polarpriset år 2018. Redan nu har det börjat spekuleras i vem som kommer få det åtråvärda priset år 2019, där Munspelsmannen, Stockholmsscenens tyska stolthet, seglat upp som tipsbolagens favorit. ”Det finns ingen som gett skränig, tondöv och fullkomligt talanglös amatörmusik en sådan status som Munspelsmannen”, säger SvD:s kulturskribent Andres Lokko, som menar att Munspelsmannens eventuella vinst skulle vara direkt avgörande för klasskampen.

Årets vinnare av Polarpriset, Metallica, blev något av en vattendelare i musikkretsar. Medan vissa, som Markus Larsson, menade att Metallica gjort sig förtjänta av priset, så menade andra, som Andres Lokko, att utnämningen framstod som ”befriat från både riktning och ambition”.

Redan nu så har journalister samt tipsbolagen börjat spekulera i vem eller vilken grupp som blir nästa års vinnare av det åtråvärda priset, där Munspelsmannen, känd från sin scen på Sergels Torg i Stockholm, seglat upp som en tydlig favorit.

– Det finns ingen som gett tondöv, fullkomligt talanglös amatörmusik en sådan status som Munspelsmannen, säger SvD:s kulturskribent Andres Lokko, som ställer sig väldigt positiv till att ge nästa års pris till Munspelsmannen, en utnämning som han menar skulle väcka liv i klasskampen.

– Det skulle visa på att du inte behöver neo-konservativ smörja som studioproducent, skivbolag eller talang för att vinna Polarpriset, det räcker med att vara en enkel man från gatan med ett munspel och en dröm om en bättre värld. Det vore ett slag i huvudet på kapitalismen!, säger Lokko, som också tar upp faktumet att Munspelsmannen slagit flera slag mot post-kolonialismen genom att jamma tillsammans med indianer på plattan, utan att för den delen hänge sig åt kulturell appropriering.

En som dock ställer sig fåordig till favoritskapet är Munspelsmannen i egen hög person, Horst Holfreter.

– Jag bryr mig inte om priser, jag bryr mig bara om två saker här i livet: musik och rökheroin!, säger Horst, innan han fortsätter sitt tondöva jammande.