Nya ekovänliga mattrenden på Söder: äta döda djur på gatan

Död gräshoppa på vägen, potentiell måltid? Foto: Wikimedia Commons

SVERIGE Att äta döda djur på gatan är den senaste heta mattrenden på Söder. Den så kallade ”Gamdieten” har den senaste tiden fått allt fler anhängare, där folk plockar sin egen föda i form av duvor, råttor, kackerlackor och alla andra döda djur man hittar på gatan. – Det är billigt, miljövänligt och man får väldigt varierad kost, säger dietens grundare Mufasa Chakra de la Spirit.

Många är vi som när vi ser en död fågel eller råtta på gatan väljer att hålla oss på avstånd. På Söder börjar däremot allt fler avfärda denna reflexmässiga attityd, då den senaste hippa mattrenden från Stockholms mest miljömedvetna stadsdel är att äta döda djur på gatan.

– Det finns så många fördelar med den här dieten. Det är billigt, miljövänligt och man får väldigt varierad kost, säger dietens grundare Mufasa Chakra de la Spirit till Folkhemseliten.

Dock så medger Mufasa Chakra de la Spirit att även om fördelarna väger upp för nackdelarna, så finns det vissa nackdelar. Bland annat har ungefär 50 procent av alla som följer dieten drabbats av plötslig död till följd av grav bakterieförgiftning, och utöver det kan det som stadsbo ibland vara väldigt svårt att finna sin föda.

– En gång gick jag runt och letade efter mat i 37 timmar. Det slutade med att jag fick äta en pundare i Björns Trädgård som dött av heroinöverdos, säger Mufasa, som medger att pundaren var både senig och benig och inte alls à la carte.

Mufasa tillägger också att om man har väldigt svårt att hitta mat kan man alltid dra till E4 och plocka upp en påkörd grävling eller två.

– Och om din kompis blir påkörd när han ska hämta sitt roadkill så kan du alltid äta upp honom istället, säger Mufasa.

Trots problemen har dieten under kort tid fått väldigt många anhängare, däribland kändisar som Greta Thunberg, DJ-duon Rebecca & Fiona och Isabella Löwengrip, som lagt upp sponsrade inlägg om det på Instagram. Dessutom jobbar kändiskocken Leila Lindholm på en ny kokbok för asätare.