SVERIGE På fredag är det premiär för en ny film med Sven Nordqvists karaktärer Pettson & Findus. Filmen kommer liksom sina föregångare vara riktad mot barn, men skillnaden med denna är att den också kommer innehålla ett politiskt budskap, där Findus går igenom lite av en identitetskris när hen gör upp med sin något oklara könsidentitet. ”För mig har alltid Findus haft en diffus könsidentitet”, säger regissören, som föredrar att vara anonym.
Sven Nordqvists karaktärer Pettson & Findus kommer nu på fredag återigen upp på vita duken. Ännu en gång riktar sig filmen främst till barn, men i ett försök att locka även en vuxen publik har filmskaparna valt att inkludera ett politiskt budskap i att berättelsen, med en historia om hur katten Findus går igenom en personlig kris när hen gör upp med sin diffusa könsidentitet.
Historien tar vid när Findus hittar ett QX-magasin i Pettsons snickarbod som hen börjar bläddra igenom, tills hen fastnar för en artikel som handlar om kön och olika könsidentiteter utanför de klassiskt binära man och kvinna. Artikeln sätter igång något inom Findus, som genast inser att hen aldrig riktigt identifierat sig med någon av de två klassiska könsrollerna.
– Därefter går Findus igenom en emotionell berg- och dalbana och måste lista ut vilket kön hen egentligen tillhör. Är hen en man? Är hen en kvinna? Eller tillhör hen något helt nytt kön som vi aldrig ens hört talas om? Samtidigt som hen går igenom sin identitetskris måste hen dessutom handskas med fördomarna från den patriarkala, oförstående gubbtjuven Pettson, som köpt QX-magasinet enbart för att rita erigerade kukar i ansiktet på alla homosexuella, förklarar regissören, som föredrar att vara anonym, till Folkhemseliten.
Att filmen skulle innehålla ett politiskt budskap blev klart redan tidigt i produktionen, men vad exakt det skulle vara tog längre tid. Till en början ville man låta Pettson & Findus vara ett par som fick kämpa mot en dömande omvärld som inte kan acceptera ett förhållande mellan en man och en katt. Därefter började man skissa på ett manus med arbetstiteln ”50 shades of Pettson”, där Findus var Pettsons frivillige sexslav, innan man till slut bestämde sig för att göra upp med Findus oklara könstillhörighet.
– För mig har alltid Findus haft en diffus könsidentitet och vi ville utforska hur det är att leva som gender-fluid katt i ett samhälle där katter förväntas falla in i någon av de binära könskategorierna, säger regissören.
Lovordad, men inte av alla
Filmen har redan innan sin premiär blivit lovordad av flertalet kändisar och mediepersonligheter. Bland annat så har Gudrun Schyman twittrat att det är den bästa filmen genom alla tider, trots att hon ännu inte sett den.
Men alla känner sig inte lika exalterade kring den nyutkomna filmen. En som inte blev glad över politiseringen av Pettson & Findus är skaparen i egen hög person, Sven Nordqvist. Tidigare har Nordqvist inte velat uttala sig om filmen, men när Folkhemseliten hör av sig via telefon ger han ett kort och koncist svar:
– Jag tycker det är lite gay, säger han och lägger på luren.