Runka Bulle – ny OS-gren i Peking 2022

PEKING Den klassiska gentlemannasporten Runka Bulle blir OS-gren. Nyheten basunerades ut under gårdagen av Olympiska Kommittén som beslutat att grenen kommer ha sin premiär under spelen i Peking 2022. ”Runka Bulle är en fin gammal sport med anrik tradition som varit en ståndaktig del i många kulturer världen över”, säger en representant för kommittén, som föredrar att vara anonym.

2014 blev det beslutat att Vinter-OS 2022 kommer gå av stapeln i Kinas huvudstad Peking, som även stod som värd för för sommarspelen 2008. Igår gick Olympiska kommittén ut med nyheten att spelen kommer att introducera en ny gren till OS-repertoaren: den klassiska gentlemannasporten Runka Bulle.

– Runka Bulle är en fin gammal sport med anrik tradition som varit en ståndaktig del i många kulturer världen över. Därför tyckte vi att det var dags för den att bli OS-gren, säger en representant för kommittén, som föredrar att vara anonym.

Att sporten förpassades till vinter- och inte sommarspelen säger representanten i första hand har att göra med underhållningsvärdet.

– Väderförhållandena kommer att öka svårighetsgraden i utförandet, vilket också kommer bidra till ökat underhållningsvärde. Det är trots allt väldigt svårt att få stånd och lyckas komma när du står ute i minusgrader enbart iförd mässingen, säger representanten, och tillägger att spelplanen förmodligen kommer beläggas till samma bergstopp som slalombacken.

Det internationella förbundet till den klassiska sporten, vars officiella spelregler skapades av sir David Dickwanker år 1829, har länge kämpat för att bli en OS-sport och enligt ordföranden för det svenska Runka Bulle-förbundet, Snorre Pungberg, är det här en seger som de kämpat för länge.

– Det här är ett erkännande som vi länge sökt men aldrig fått, äntligen ser folk oss som riktiga idrottsmän och inte bara som ett gäng lallare, säger Pungberg, som liksom de flesta andra medlemmar av förbundet kommer från Åkersberga.

Oklart med kvinnliga tävlanden

Dock finns det fortfarande en hel del saker för Olympiska Kommittén att reda ut om sportens utförande innan den helt kan integreras som en fullvärdig OS-gren. Bland annat råder det fortfarande oklarhet om man ska gå på Internationella Runka Bulle-förbundets regler om att all kåthet måste uppstå ur fantasin, eller om man ska tillåta utomstående stimulans i form av en attraktiv kvinna, man, katt, eller vad för sexuell preferens man nu har.

Men största problemet har att göra med kvinnodivisionen. Av anatomiska skäl har det tidigare aldrig funnits några kvinnliga tävlanden i officiella Runka Bulle-sammanhang, och OS-kommittén vet fortfarande inte hur man ska göra med kvinnosidan av grenen.

– Jag antar att om man identifierar man sig som kvinna så får man tävla på kvinnosidan, säger representanten för kommittén, som också menar att Caitlyn Jenner överväger att ställa upp som kvinnlig representant i sporten.