Sanningen bakom svenska Pisa-provet: ”vi anställde kineser för att skriva det”

Foto: Björn Nordqvist / CC BY-SA 2.0

PISA Tidigare i veckan kom det fram att svenska skolor tillåtit sämre elever att skippa Pisa-provet, vilket ska ha gett missvisande och kraftigt förbättrade resultat. Nu kommer ytterligare avslöjanden om missförhållanden i det svenska resultatet. – För att bättra resultatet anställde vi kineser för att skriva det, erkänner utbildningsminister Anna Ekström.

I veckan avslöjade Expressen att det svenska resultatet från Pisa-provet i december förra året var missvisande. Detta eftersom svenska lärare tillåtit elever med sämre förmåga att avstå från provet på felaktiga grunder, vilket ska ha gett ett kraftigt förbättrat resultat. Nu erkänner regeringen att ytterligare åtgärder gjordes för bättra resultatet.

– För att bättra resultatet anställde vi kineser för att skriva det, säger utbildningsminister Anna Ekström.

De kinesiska eleverna köptes från en matematik-sweatshop i Shanghai och transporterades till Sverige dels på ångfartyg och via transsibiriska järnvägen.

– Vi gjorde en helsjysst deal med Xi Jinping och Vladimir Putin som hjälpte med transporter. Totalt köpte vi 3000 elever men behövde bara betala för 2000 pga mängdrabatt, säger Anna Ekström.

Regeringen var också noga med att kineseleverna skulle få sjyssta arbetsförhållanden.

– Vi ordnade så att de enligt fackligt avtal bara behövde jobba 15 timmar per dag med en paus för mellanmål. I Kina måste de vanligtvis jobba 18 timmar per dag, utan mellanmål, säger Ekström.

Anna Ekström ser inget problem med att upphandlingen av de kinesiska plugghästarna skulle ge en missvisande bild av svensk skola.

– Snarare visar det att vi inte är några jävla nördar som pluggar själva utan outsourcar sån skit till kineser istället, säger Ekström.

Hon tillägger sedan:

– Det viktiga är inte att det går bra för svensk skola, det viktiga är att alla andra tror att det går bra för svensk skola.

 

Om du uppskattar Folkhemseliten får du gärna swisha en slant till 123 357 41 00 eller stödja oss på Patreon. Om inte det får du gärna sprida Folkhemseliten till vänner och bekanta.