Skola förbjuder ordet påskkärring – heter numera påskperson

SVERIGE En skola söder om Stockholm har förbjudit allt användande av ordet påskkärring inom skolområdet. I stället får eleverna nu referera till den utklädde som ’påskperson’, eller ’påskhen’. ”P-ordet har länge använts för att förminska utsatta grupper och dessutom för att köna personer”, säger rektorn på skolan, som föredrar att vara anonym.

Det var i Töntskolan i Stockholmsförorten Nördberga söder om huvudstaden som personalen i veckan bestämde sig för att lägga ett förbud på ordet påskkärring. Anledningen till detta är att ordet kan uppfattas som stötande, enligt skolans ledning.

– P-ordet har länge använts för att förminska utsatta grupper och dessutom för att köna personer, säger rektorn på skolan, som föredrar att vara anonym.

I stället för påskkäring får nu skolans elever referera till den utklädde som ’påskperson’ eller ’påskhen’.

– Så länge man inte använder p-ordet är allt okej, säger rektorn.

Rektorn erkänner att namnförbudet väckt en del ilska bland eleverna, varav vissa känner sig osäkra på vilka de ord de nu får och inte får använda. Dock så känner han inte att eleverna begränsats nämnvärt i sitt ordval.

– Det är bara att använda sin fantasi, i går klädde min fru ut sig och då var jag nära att använda p-ordet, men i stället kallade jag henne för påskhora. I vanliga fall kallar jag henne bara för hora, säger rektorn.