Talmannens nästa drag: regeringsbildningen avgörs genom sten-sax-påse

Bilder: Wikimedia Commons

SVERIGE Efter att Annie Lööf misslyckats med uppdraget att hitta bilda regering har nu talmannen Andreas Norlén tagit beslut om nästa steg i regeringsbildningen. Nu står det klart att vem som kommer få bilda regering kommer avgöras genom sten-sax-påse.

Efter två månader av fruktlösa förhandlingar går nu jakten på en ny regering in i nästa fas. Efter att Annie Lööf misslyckats med att bilda regering har nu talmannen Andreas Norlén tagit beslut om att nästa steg i processen blir att anordna en turnering i sten-sax-påse, där vinnaren får uppdraget att bilda en ny regering.

– Det står inskrivet i svensk grundlag att om ingen tänkbar kandidat lyckas bilda regering så är sten-sax-påse nästa naturliga steg, säger talmannen i ett pressmeddelande.

Bland partiledarna råder det delade meningar om huruvida detta är rätt väg att ta. Ulf Kristersson ser positivt på talmannens besked.

– Inte för att skryta men jag var faktiskt svensk underground-mästare i sten-sax-påse för 20-25 år sen, säger Ulf Kristersson, som under den tiden brukade tävla under artistnamnet Uffe_Knas. Rykten gör också gällande att MUF på den tiden anordnade illegala sten-sax-påse-turneringar med Anders Borg (på den tiden känd som Borginator3000) som bookkeeper, som också brukade anordna och betta på kukmätartävlingar.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ser också positivt på beskedet.

– Sten-sax-påse är en fin gammal svensk tradition. Hade Sverigedemokraterna fått bestämma hade varje val avgjorts med sten-sax-påse, säger Åkesson.

Annie Lööf ser dock inte lika positivt på beskedet, och menar att det hade varit bättre om talmannen valt en lite mer mångkulturell, inkluderande lek.

– Eftersom Sverige är ett mångkulturellt och vibrerande samhälle hade vi i Centerpartiet föredragit en mer inkluderande lek som handgranat-sabel-burka, men eftersom jag är en väldigt bra människa och alltid den vuxna i rummet så accepterar jag talmannens beslut, säger Annie Lööf.