Vårdguiden undviker ordet kvinna: ”På den här arbetsplatsen säger vi ’hora’ istället”

Foto: Lisa Brewster CC BY-SA / Faksimil Vårdguiden

RÄTT ORDVAL

Vårdguiden slutar använda könade ord. Istället för att använda begrepp som ’man’ och ’kvinna’ väljer man att vara en modern arbetsplats som inte kränker eller exkluderar någon.

– Det är oerhört kränkande att använda ett ord som ’kvinna’ som exkluderar så många som inte identifierar sig som det. På den här arbetsplatsen säger vi ’hora’ istället. Det innefattar många fler personer, säger Vårdguidens chef, som föredrar att vara anonym, till Folkhemseliten.

Enligt chefen har bytet av ordval lett till mycket bättre stämning på jobbet.

– Häromdagen var det en kvin… förlåt, en menstruerande medarbetare som jag la krokben för i korridoren. ”Vafan gör du så där för?”, frågade hon då. Då sa jag: ”För att du är en hora.” Hade jag sagt att det var för att hon var kvinna hade hon kanske trott att jag var sexist, säger chefen.

Även ordet ’man’ är inte längre tillåtet på Vårdguiden. Hädanefter kommer man på arbetsplatsen att säga ’kingen’ eller ’world champion’.

Läs även: Skola förbjuder användning av ordet hora: ”det heter faktiskt entreprenör”

Om du uppskattar Folkhemselitens fejknyheter får du gärna swisha en slant till 123 357 41 00 eller stödja oss på Patreon. Sprid också gärna Folkhemseliten till vänner och bekanta.