200 kilo tung boxare fatshamad av domare – sa att han vägde för mycket för lättvikt

Bild: Creative Commons

BOXNING En 200 kilo tung boxare blev jätteledsen tidigare i helgen. Anledningen var att en domare brutalt fatshamade honom, och sa att han vägde för mycket att tävla i lättvikt. Detta trots att boxaren själv identifierar sig som en lättviktare. Domaren tvingas nu be om ursäkt i sociala medier.

En boxare som väger 200 kilo blev i helgen fruktansvärt fatshamad då en domare sa till honom att han vägde för mycket för att tävla i lättvikt under en boxningsgala senare i månaden. Boxaren, som identifierar sig själv som lättviktare, blev då jätteledsen och domaren tvingas nu be om ursäkt i sociala medier. Flera människorättsorganisationer menar dock att det är tveksamt om domaren, med tanke på hans brinnande fettofobi, ska få fortsätta döma matcher.

– Fatshaming är ett brott mot mänskligheten som orsakar enormt mycket lidande världen över och som vi ser mycket allvarligt på, säger en talesperson för Amnesty International, som föredrar att vara anonym, i ett officiellt uttalande på Amnestys hemsida.

Amnesty ställer sig också tveksam till begreppet ”målvikt” inom boxningsvärlden, och säger att det är väldigt problematiskt då det ger intrycket att det finns en sorts vikt som ska vara bättre än alla andra.

– Det där med målvikt är ju ytterst subjektivt, vem är att säga att man inte kan vara lättviktare och ha 200 kilo som målvikt? Jag tycker det visar på en väldigt inskränkt världsbild, säger talespersonen.