Afrikanska länder underrepresenterade i Vinter-OS – kan bero på strukturell rasism

SYDKOREA Just nu går Vinter-OS av stapeln i Pyeongchang, Sydkorea, där bland annat Sverige är ett land med flertalet medaljhopp. Däremot, har det nu visat sig, så är afrikanska länder kraftigt underrepresenterade i turneringen, ett faktum som kan ha att göra med strukturell rasism. ”Kan det vara så att Vinter-OS hatar Afrika?”, frågar sig Aftonbladets debattör Linnea Claesson, som efter djupgående analys kommit fram till att även latinamerikaner och indier är underrepresenterade.

Just nu pågår de Olympiska vinterspelen för fullt i Pyeongchang, Sydkorea, vilket är den 23:e upplagan av vinterturneringen sedan starten 1924. Historiskt sett har Sverige varit en framgångsrik nation i vinterspelen, med flertalet medaljer inom bland annat Ishockey, Curling, Alpint, etc. Några länder som dock inte varit särskilt framgångsrika inom spelen är de afrikanska länderna, vilket kan ha att göra med strukturell rasism, enligt Aftonbladets debattör Linnea Claesson.

– Uppenbarligen är det någonting konstigt i görningen, hur kommer det sig egentligen att afrikanska länder är så kraftigt underrepresenterade? Kan det vara så att Vinter-OS hatar Afrika?, frågar sig Linnea Claesson.

Linnea Claesson har, efter en djupgående analys på Wikipedia, kommit fram till att även latinamerikaner, indier och vissa indianstammar från regnskogen och andra tropiska områden är kraftigt underrepresenterade i vinterturneringen, vilket hon menar är tydliga tecken på strukturell rasism.

– Vad kan det annars bero på? Jag kan inte komma på någon annan rimlig anledning, säger Claesson, som just nu jobbar på en krönika om varför Kaknästornet byggdes som en gigantisk fallos i det enskilda syftet att stärka patriarkatets makt.

Representanter för Vinter-OS har än så länge inte bemött Claessons anklagelser, men när Folkhemseliten ringer upp så ställer vi genast frågan om Vinter-OS har något emot afrikaner.

– Vi har inget emot afrikaner, dom enda vi inte gillar är eskimåer, säger en talesperson, som föredrar att vara anonym.