Allsvenskan löser publikfrågan – spelar matcher på restauranger

Foto: Svante Berggren CC BY-SA 4.0

SMITTFRIA LÖSNINGAR

Än så länge får allsvenska fotbollsmatcher bara ha åtta åskådare på läktaren. Bakgrunden till det är publiktaket som Folkhälsomyndigheten satt för att minska smittspridningen av covid-19.

– Av någon helsjuk anledning sprider sig det här viruset femtusen gånger fortare på fotbollsarenor utomhus med stora avstånd mellan supportrarna än vad det gör på helpackade tunnelbanevagnar där människor andas varandra i nacken. Anledningen till det är för att jag säger att det är så, säger Folkhälsomyndighetens andlige ledare Anders Tegnell om publiktaket.

Nu har dock de allsvenska fotbollsklubbarna hittat ett sätt att kringgå restriktionerna. Istället för på gapande tomma fotbollsarenor kommer man att spela sina matcher på tätt packade restauranger, där betydligt fler personer än åtta får närvara.

– Så länge gästerna äter på restaurangen är det okej. Vi har nämligen fått höra att så fort en människa räknas som åskådare och inte matgäst är hon 500 000 gånger mer sannolik att sprida covid. Det är helt otroliga siffror som jag litar ultramycket på, säger Svensk Elitfotbolls generalsekretare Mats Enquist.

Ett annat alternativ är att fotboll spelas på Skansen, som för närvarande får ta in femtusen besökare.

– Djurgårdare är ju redan apor så där tycker jag att de borde spela. IFK Göteborg kan spela i Feskekörka eftersom de redan luktar fisk. Och Östersund kan spela i finkan för där sitter ju redan deras ordförande, spekulerar Mats Enquist.

När Anders Tegnell får höra om Allsvenskans planer konstaterar han att hans motståndare har spelat sina kort väl.

– Well played bitches, well played… säger Tegnell.

Om du uppskattar Folkhemselitens fejknyheter får du gärna swisha en slant till 123 357 41 00 eller stödja oss på Patreon. Sprid också gärna Folkhemseliten till vänner och bekanta.