Arbetslösa terrorister har svårt att hitta jobb efter IS-kalifatets nedgång

Bild: Faksimil, Arbetsförmedlingen

ARBETSMARKNADEN Efter att världens största jihadföretag IS gått i konkurs har det varit en tuff arbetsmarknad för terrorister. Otrygga anställningsavtal och prestationsbaserade löner har tillsammans med nedskärningar bidragit till en osäker tillvaro för flertalet utbildade terrorister. – IS brukade erbjuda fast anställning med kollektivavtal, men alla jobbförmedlare nuförtiden säger att det är bättre att stanna kvar och frilansa i Europa istället, säger den av IS tidigare anställde Hasan Al-Kaboom Boom.

Det är en tuff arbetsmarknad terrorister. Världens största arbetsgivare IS-kalifatets nedgång har tillsammans med otrygga anställningsavtal och nedskärningar i sektorn överlag bidragit till en osäker vardag för flertalet terrorister, trots utbildning och mångårig arbetslivserfarenhet.

– IS brukade erbjuda fast anställning med kollektivavtal, men alla företag nuförtiden säger att det är bättre att stanna kvar och frilansa i Europa istället, säger Hasan Al-Kaboom Boom, som tidigare hade en trygg anställning som bödel hos IS-kalifatet.

Hos IS hade Al-Kaboom Boom fasta arbetstider 9-17 varje vardag, 5 veckors semester samt förmåner som friskvårdsbidrag och möjligheter till vidareutbildning. Nu kantas hans vardag istället av evigt jobbsökande hos företag som inte är sugna på att anställa.

– Al-Qaida är ett visionslöst företag som inte riktigt hängt med i tiden, dessutom har dom väldigt tydliga hierarkier och det finns inte så många utvecklingsmöjligheter som anställd inom företaget. Al-Nusrafronten å andra sidan jobbar med mer selektiv rekrytering och satsar framför allt på headhunting av lokala förmågor, säger Al-Kaboom Boom.

Situationen har fått Hasan Al-Kaboom Boom att börja misströsta, som hemma i Angered inte ser så många möjligheter för sig själv, varken i Sverige eller i utlandet.

– Om du är terrorist har du egentligen bara två valmöjligheter: antingen spränger du dig själv i luften, eller så blir du anställd av Özz Nujen. Och han erbjuder inte heller något kollektivavtal, säger Al-Kaboom Boom.