Årets Lucia – Normkritisk nytolkning med icke-binär, rullstolsbunden epileptiker-eskimå

SVERIGE Årets Lucia i Midsommarkransens Kommun bjöd på många överraskningar. I ett försök att vara inkluderande och verkligt progressiva gick rollen som Lucia till Jörgen, en icke-binär, rullstolsbunden epileptiker-eskimå, som fick leda en normkritisk nytolkning av Luciatåget som dessutom bjöd på en hel del postkolonial kritik. ”Med den här föreställningen har vi bevisat att vi är goda människor”, säger Gerhard Gås, kommunordförande i Midsommarkransen.

Historiskt sett har rollen av Lucia spelats av en tjej med blont hår och ljus i håret. Men så var inte fallet i årets Lucia i Midsommarkransens Kommun. I en seriös ansträngning att vara normkritiska och visa att det faktiskt är år 2017 gick rollen istället till Jörgen, en icke-binär, rullstolsbunden epileptiker-eskimå, som fick leda ett Luciatåg utöver det vanliga.

– Det här Luciatåget var verkligen så inkluderande som det bara gick och problematiserade de heteronormativa könsrollerna på ett mycket provokativt och givande sätt, säger Gerhard Gås, kommunordförande i Midsommarkransen och samordnare av Luciatåget.

Och inte nog med att Lucia spelades av en icke-binär, rullstolsbunden epileptiker-eskimå, normkritiken bestod också i att alla tärnor spelades av män, stjärngossarna och tomtarna av kvinnor och att alla könade pronomen i sångerna hade bytts ut mot ’hen’, ’det’ eller ’den där’.

Men det var inte bara de heteronormativa könsrollerna som Luciatåget i Midsommarkransen problematiserade, det bjöds dessutom på en hel del postkolonial kritik där den vite mannens erövringar och kolonisering av Grönland och Nordpolen togs upp och gestaltades genom att de vita tärnmännen attackerade de kvinnliga stjärngossarna mitt under låten ”Bjellerklang”.

– Vi tänkte verkligen på allt. Med den här föreställningen har vi bevisat att vi är goda människor, säger Gås.

Kritik om kulturell appropriering

Däremot tycker inte alla att allt var frid och fröjd med Midsommarkransens Luciatåg. På sociala medier har flera kritiska röster höjts mot årets Lucia Jörgen, dels på grund av brandfaran i att sätta en brinnande Luciakrona på en epileptikers huvud, samtidigt som det också påpekats att Jörgen i själva verket är en svennebanan född och uppvuxen hos sin morsa i Skarpnäck och inte alls är någon riktig eskimå, vilket fått honom att kritiseras för kulturell appropriering och brist på tolkningsföreträde vad gäller eskimåernas situation. Det är dock kritik som Gerhard Gås slår ifrån sig.

– Människorna som skriver så är uppenbarligen rasister. Jörgen identifierar sig själv som eskimå, och då är han ju också eskimå. Jörgen är en eskimå född i en svennebanans kropp. Jörgen är en eskimåbanan, säger Gås.