Clara Henry auktionerar ut använda tamponger för välgörande ändamål – pengarna går oavkortat till att krossa patriarkatet

Bild: Albin Olsson/Wikimedia Commons

SVERIGE Aktivisten, youtubern och bloggaren Clara Henry har börjat auktionera ut använda tamponger för välgörande ändamål. Pengarna kommer oavkortat gå till Clara Henrys egna välgörenhetsprojekt att krossa patriarkatet. – Än så länge är det enbart 50-åriga japanska män som budat på mina tamponger, det visar att dom är mycket mer genusmedvetna än vad svenska män är, säger Henry.

Det var i veckan som Influencern Clara Henry började auktionera ut sina använda tamponger online till högstbjudande köpare. Auktionen är en del av ett välgörenhetsprojekt initierat av Clara Henry själv att krossa patriarkatet, till vilket pengarna från insamlingen kommer gå till. Clara Henry är hitintills nöjd med insamlingen, även om hon önskar att fler svenska män lagt bud.

– Än så länge är det enbart 50-åriga japanska män som budat på mina tamponger, det visar att dom är mycket mer genusmedvetna än vad svenska män är, säger Henry.

Än så länge har Clara Henry tjänat över 100 000 svenska kronor på att sälja sina tamponger, pengar som oavkortat kommer gå till dyra homosexuella stylister, ekologiskt smink från kinesiska djurfarmar, fair trade-diamantsmycken, hårprodukter gjorda på veganskt kobajs samt andra produkter som hjälper till i kampen mot patriarkatet.

I ett Youtube-klipp uppmanar Henry också andra unga tjejer att bidra till insamlingen genom att auktionera ut deras använda tamponger.

– Sälj använda tamponger, använt toapapper och allt annat som kan hjälpa till i den här urviktiga insamlingen. Online finns det hur många japaner som helst som kommer backa er!, säger Henry i Youtube-klippet.