SVERIGE Under flera år har vårdköerna i Sverige blivit allt längre, och till följd av detta väljer nu allt fler att gå till veterinären med sina problem istället. ”Jag sa att jag var ett däggdjur, vilket var en logik han inte kunde argumentera emot”, säger Lennart, en besökare hos veterinären.
I flera år har vårdköerna växt i Sverige, vilket har lett till en debatt om en växande kris inom vården, samt att allmänheten fått minskat förtroende för den. Till följd av detta har allt fler valt att söka hjälp på annat håll, däribland hos privata alternativ och även utomlands. Nu har ytterligare en hjälpinstans dykt upp som alternativ för de som är trötta på vårdköerna, nämligen veterinären.
– Veterinären är perfekt för alla som är trötta på vårdköer, egentligen är det ju ingen skillnad mellan människan och alla andra djur, säger Lennart, som numera alltid går till veterinären med sina bekymmer snarare än till läkaren.
Det var den 10 december förra året som Lennart, trött på att behöva vänta på att bli behandlad för sina kroniska tarmbesvär, valde att sluta vänta på läkarvård och gå raka vägen till veterinären istället. Till Folkhemseliten medger han att veterinären till en början ställde sig skeptisk till att behandla honom, men att han efter en stunds argumentation gick med på det.
– Jag sa att jag var ett däggdjur, vilket var en logik han inte kunde argumentera emot, säger Lennart.
Numera går Lennart alltid först och främst till veterinären med sina bekymmer, där han under året bland annat blivit behandlad för tarmbesvär, narkolepsi, pungvred samt diverse existentiella bekymmer.
– Jag får alltid den behandling jag behöver, säger Lennart.
Alla inte positiva till trenden
Lennart är långt ifrån den ende som valt att söka hjälp hos veterinären istället för läkaren senaste åren. Enligt SCB har antalet så kallade ”däggdjursbesök” hos veterinären ökat exponentiellt med 50 procent senaste året. Alla ställer sig dock inte lika positiva till den här trenden.
– En människa är ingen hamster, till exempel så har vi ingen päls. Hur ska en veterinär kunna behandla någon utan päls?, säger Johan Steen, läkare på ön Saltö i Stockholms skärgård.
Skillnaden mellan att behandla en hamster och en människa är dock inget som bekymrar Lennart.
– Häromdagen gick jag till veterinären för att jag hade ett irriterat anus. En hamster har också anus. Hur stor skillnad kan det va?, säger Lennart.