Efter förslaget om att förbjuda kebabpizza – SD störtdyker i opinionen

Källa: Wikimedia Commons

SVERIGE Efter Jimmie Åkessons utspel om att partiet vill förbjuda kebabpizza störtdyker nu SD i opinionen, och är för första gången sedan 2006 knappt över riksdagsspärren. I ett offentligt uttalande backar nu partiledaren från utspelet. – Det är väl okej om man har lite kebab på pizzan, det är bara när det blir för mycket som vi riskerar att i grunden stöpa om hela den svenska pizzan, säger Åkesson.

För första gången på väldigt många år störtdyker Sverigedemokraterna i den senaste opinionsmätningen. Anledningen är förra veckans uttalande om att man vill förbjuda kebabpizza. Nu backar Jimmie Åkesson delvis från uttalandet.

– Det är väl okej om man har lite kebab på pizzan, det är bara när det blir för mycket som vi riskerar att i grunden stöpa om hela den svenska pizzan, säger Åkesson, som också menar att det måste ställas hårdare krav på kebaben att anpassa sig efter resten av pizzan.

– Vill man inte bli en del av den svenska pizzan så är det bättre om man söker sig till andra maträtter, säger Åkesson.

I kölvattnet av utspelet om kebabpizza har Åkesson stött på en masstorm på sociala medier, bland annat från sina egna väljare som menar att kebabpizza är en stor del av den svenska kulturen. Stor del av kritiken har samlats under #rörinteminkebabpizza.

– Ge fan i min kebabpizza din jävla glasögonorm!, skriver Johnny, 52 år och arbetslös på sin Facebooksida.

– Fruktansvärt uttalande från SD och Jimmie Åkesson, kebab berikar pizzan!, skriver Annie Lööf.

I skrivande stund har inget annat parti hakat på SD:s förslag om begränsad kebab på pizzan, även om både Moderaterna och Kristdemokraterna öppnat för att det kanske borde vara lite mindre kebab på pizzan.

– I grunden är Moderaterna för kebabpizza, men vi är redo för att ta diskussionen om det kanske borde vara lite mindre kebab på pizzan, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i ett uttalande.