F! vill införa övertidsabort – tillåter abort upp till 129:e månaden

Gita Nabavi. Bild: Oscar Wettersten/Wikimedia Commons

SVERIGE Feministiskt Initiativ har nu kommit med sitt första förslag sedan avgången av deras tidigare partiledare Gudrun Schyman. I det nya partiförslaget, som går under titeln ’övertidsabort’, föreslår partiet en utökad aborträtt till 129:e månaden, då fostret är 10 år gammalt. – Det borde vara varje kvinnas rätt att göra abort på skitungar, att vi inte får göra det nu bevisar att vi lever i ett patriarkalt samhälle, säger Feministiskt Initiativs partiledare Gita Nabavi

I Sverige är det lagligt med fri abort till 18 veckan, medan det därefter krävs speciellt tillstånd mellan vecka 18 och vecka 22. I ett nytt partiförslag vill Feministiskt Initiativ nu kraftigt höja denna aborträtt till vecka 560, då fostret är 10 år gammalt.

– Det borde vara varje kvinnas rätt att göra abort på skitungar, att vi inte får göra det nu bevisar att vi lever i ett patriarkalt samhälle, säger Feministiskt Initiativs partiledare Gita Nabavi.

På sociala medier har förslaget både rosats och risats, där bland annat Jonas Sjöstedt hyllar det och menar att det rör sig om en klassfråga.

– Om en ensamstående trebarnsmamma inte har råd att ge mat åt en unge är det hennes förbannade rätt att också abortera den ungen, hur kan det vara så svårt att förstå?!, skriver Jonas Sjöstedt på Twitter medan han blir alldeles röd om kinderna.

Andra menar att förslaget inte går långt nog.

– Det enda rimliga vore om en moder fick göra abort så länge hon är försörjningsskyldig, det vill säga till den 976:e veckan, skriver aktivisten Cissi Wallin på Twitter.