Facket rasar mot Vårbynätverket: ”De flesta anställda saknar kollektivavtal”

Bild: Wikipedia

KRIMINELLA ARBETARES RÄTTIGHETER

Just nu pågår en stor rättegång mot det så kallade Vårbynätverket, ett gäng från Stockholm söderort som anklagas för mord, narkotikahandel och flera grova våldsbrott.

Men det är inte bara rättsstaten som slår ner mot Vårbynätverkets verksamhet. Även den fackliga organisationen LO rasar mot nätverket, som man menar har tillhandahållit en alldeles för otrygg arbetsmiljö för sina anställda.

– De flesta anställda saknar kollektivavtal. Istället utnyttjar Vårbynätverket billig arbetskraft vilket inte är i linje med svensk arbetsrätt, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Vidare pekar hon på att anställda inte fått ob-tillägg, trots att de jobbat helger och ibland sena nätter. De har heller inte skrivit på något anställningsavtal i en mycket osäker bransch som är känd för sina otrygga arbetsvillkor.

– Det här är ovärdigt en svensk arbetsgivare, ryter Gideonsson till.

Ordföranden för det LO-anslutna fackförbundet Gangster, Yasin Byn, som för talan för gängkriminellas rättigheter på arbetsmarknaden, håller med Gideonsson.

– Gängkriminalitet är en väldigt osäker och riskfylld bransch där de anställda kan bli wastade närsomhelst eller torska hos aina. Därför blir det desto viktigare med en trygg anställning där anställda gangsters har rätt till 8-timmars arbetsdag, sjukpenning och pappadagar, säger Yasin.

Han drar själv upp exemplet när han lejde några för att kidnappa och tortera artisten Einár.

– Jag var oerhört noga med att ge dem skäligt betalt med både tillägg för övertid och obekväm arbetstid. Jag önskar att alla arbetsgivare var lika moraliska som jag, säger Yasin.

Om du uppskattar Folkhemselitens fejknyheter får du gärna swisha en slant till 123 357 41 00 eller stödja oss på Patreon. Sprid också gärna Folkhemseliten till vänner och bekanta.