Filosofistudenter bakom storbråket i Lund – debatt om människans fria vilja spårade ur

Foto: Youtube

JAG SLÅSS – ALLTSÅ FINNS JAG

Under måndagen skedde två storbråk i Lund, ett nära tågstationen och ett vid stadens sjukhus. Bråken tros ha startats mellan två studentfraktioner på den filosofiska fakulteten som haft en infekterad konflikt med varandra under en längre tid.

– Slagsmålen stod mellan determinster som inte tror på fri vilja och indeterminister som menar att människan har det. Det är en dispyt som pågått i århundraden och som emellanåt tar sig mycket våldsamma uttryck, säger polisens presstalesperson Sokrates Johansson.

Enligt Sokrates Johansson finns det en stor risk att konflikten åter mynnar ut i en besinningslös blodsfejd. Särskilt från deterministernas sida.

– När du frågar en determinist i förhör varför han startar kravaller säger han alltid att han inte kan hjälpa det eftersom han inte har någon fri vilja. Om man har den inställningen, hur ska man då någonsin kunna ta eget ansvar?

Aristoteles Andersson är en tidigare filosofhuligan som nu startat organisationen FIS (Filosofernas Ingång i Samhället). Hans organisation jobbar med avhoppare som försöker lämna filosofins grubblerier bakom sig för att istället bli fungerande samhällsmedborgare.

I sitt arbete utgår han ofta från sin egen uppväxt.

– Precis som många andra av dessa killar kommer jag själv från en stökig uppväxt. Det fick mig att börja ifrågasätta människans fria vilja och slutade med att jag blev en radikal determinist som gick ut och hamnade i våldsamma konfrontationer med indeterminister. Bland annat minns jag hur jag knäckte en indeterminists näsben med den svenska utgåvan av Platons dialoger.

Aristoteles Andersson tror att man måste gå till problemets kärna för att lösa konflikten.

– Det här är unga killar utan vare sig jobb eller framtidsutsikter som därför vänder sig till filosofins grundsatser för att få utlopp för sin ilska. Och så länge debatten om fri vilja pågår kommer det finnas en rekryteringsbas där generation efter generation med unga missanpassade pojkar går förlorade i en av filosofins allra mest svårlösta frågor, säger Aristoteles Andersson.

Organisationen FIS har bland annat startat en debattklubb där unga arga killar sparras verbalt för att få utlopp för sin filosofiska strävan. Men enligt Aristoteles Andersson är också dialog och ökad förståelse vägen framåt för att lösa konflikten.

Polisen Sokrates Johansson tror snarare på hårdare straff för att stoppa slagsmålen.

– Kriminalisera deltagande i filosofisk huliganförening och ta bort straffrabatten för filosofiska frågor, säger han.

Tycker du också att Folkhemseliten är världens bästa spridare av fejk njuuuus? Stöd i så fall gärna oss genom att swisha en slant till 123 357 41 00 eller bli Patreon. Glöm heller inte att sprida Folkhemseliten till vänner och bekanta.