IS vinner Guldägget för sin utomstående sociala medier-marknadsföring

IS-kommunikatörer superglada över att ha vunnit Guldägget.

REKLAM Trots splittringen förra året står det nu klart att det terrororganisationen IS vinner det åtråvärda reklampriset Guldägget för sin marknadsföring i sociala medier. Juryns motivering är att man gång på gång blivit virala och haft ett konsekvent budskap. – Jag tillägnar det här priset alla eldsjälar som jobbat dag in dag ut för att upprätta kalifatet, säger Social Media Managern Michael Skräpmo på IS reklambyrå Caliphate Communications AB.

Terrororganisationen IS splittrades tidigare förra året då man inte kunde hålla sitt sista fäste i Baghuz. Det hindrar dock inte organisationen från att vinna reklamvärldens mest åtråvärda pris Guldägget för sin marknadsföring i sociala medier.

– Jag tillägnar det här priset alla eldsjälar som jobbat dag in dag ut för att upprätta kalifatet, säger Social Media Managern Michael Skräpmo på IS reklambyrå Caliphate Communications AB i en exklusiv intervju med branschtidningen Resumé, och tillägger att han blev tårögd när han mottog priset.

Juryn motiverade utnämningen med att IS ”under flera år utfört ett vågat, provokativt och kreativt fulländat arbete där man gång på gång lyckats bli virala med ett förvånansvärt konsekvent budskap”. Jack Werner, som tidigare drev Viralgranskaren på tidningen Metro, tycker att IS gjort sig förtjänta av priset.

– Dom grabbarna vet verkligen hur man gör rövbra kommunikation, säger Jack Werner, och tillägger att han flertalet gånger själv var på väg att gå med i IS bara för att de producerade så ”fittbra content”.

IS splittrades som sagt efter att deras sista tillhåll Baghuz blev övertaget av kurdisk-arabiska styrkor. Efter priset har det dock varit tal om återförening och när Resumé talar med Skräpmo vill han inte helt utesluta en comeback tour.

– Vi har fans världen över som hör av sig varje dag och undrar när vi ska komma till deras hemstad, säger Skräpmo.

Skräpmo vill däremot lägga in en brasklapp att om en återförening ska ske så måste flera saker klaffa och att det i nuläget finns flera hinder.

– Efter att IS splittrades gick flera bandmedlemmar över till andra jihadistiska organisationer som Al-Nusrafronten, Al-Qaida och Miljöpartiet. För att IS ska kunna turnera igen måste åtminstone några av dessa medlemmar återrekryteras, säger Skräpmo.