Jimmie Åkesson gissade fel på Sveriges nationalrätt: trodde det var tacos med gräddfil

Källa: Wikimedia Commons

SVERIGE Det var under det veckovisa Sverigequizet som Sverigedemokraternas riksdagsgrupp har varenda fredag på AW:n som frågan vad som är Sveriges nationalrätt dök upp. Partiledaren Jimmie Åkesson gissade fel, då han svarade tacos med gräddfil. – Det enda jag vet är att Tacos med gräddfil och de båtformade Santa Maria-bröden har funnits här sen vikingatiden, sen kom mexikanerna och snodde det, säger Åkesson.

Varje fredag har Sverigedemokraternas riksdagsgrupp ett Sverigequiz på AW:n, där deltagarna ska svara på frågor om vårt avlånga land. Förra veckan kom frågan vad som är Sveriges nationalrätt och då gissade partiledaren Jimmie Åkesson fel och trodde det var tacos med gräddfil. 

– Jag brukar få lite panik när jag måste svara under tidspress och sa bara något. Det enda jag vet är att tacos med gräddfil och de båtformade Santa Maria-bröden har funnits här sen vikingatiden, sen kom mexikanerna och snodde det, säger Åkesson.

Det felaktiga svaret har lett till flertalet hån på sociala medier, däribland från centerledaren Annie Lööf, som tidigare blivit bjuden till SD:s AW-quiz men tackat nej eftersom hon tror att Sverigedemokraterna har kontakt med Djävulen.

– Haha va ful och dum och äcklig Jimmie Åkesson är, skriver Annie Lööf på Twitter, som nu börjat anordna det multikulturella quizet varje fredag för att bevisa hur mycket bättre människa än Jimmie Åkesson hon är.

Åkesson var dock inte den enda som svarade fel. Bland hans partikamrater trodde Mattias Karlsson att det var kebabrulle, Björn Söder svarade Pad Thai med räkor och Richard Jomshof använde en livlina och ringde till Kenth Ekeroth som gissade på kinabuffé. Det rätta svaret är att Sverige inte har någon nationalrätt, vilket det enligt Åkesson snart ska bli ändring på.

– Vi har redan börjat jobba på en motion i frågan, men måste rösta internt för vilken rätt vi ska gå på. För mig är dock valet solklart tacos med gräddfil, säger Åkesson.

FOTNOT: Jimmie Åkesson har fel i att tacos med gräddfil funnits i Sverige sedan vikingatiden. I själva verket har det funnits i Sverige ända sedan bronsåldern. Sen kom mexikanerna och snodde det.