Jimmie Åkesson utsatt för näthat – ombedd att åka hem till sitt jävla landskap

Källa: Wikimedia Commons

INTERNET Jimmie Åkesson har blivit utsatt för näthat. Det var natten till onsdag som Sverigedemokraternas partiledare blev ombedd av en anonym internetanvändare att lämna Stockholm och åka hem till sitt jävla landskap.

Som vi alla vet är Internet en otrygg och obehaglig plats där det sker mycket fuffens och folk gör sig lustig på andras bekostnad. En som fick uppleva detta i veckan var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som blev ombedd av en anonym internetanvändare under aliaset ’SamurajConny_191’ att lämna Stockholm och åka hem till sitt jävla landskap, för annars skulle han ”åka på ett kok stryk”. Åkesson säger sig själv må bra, men känner sig också skakad efter händelsen.

– Han sa att jag skulle åka hem till Skåne, när jag i själva verket kommer från Blekinge. När troll som han sprider rykten om att jag kommer från Skåne så riskerar det att framställa mig som osvensk, för alla vet att Skåne egentligen tillhör Danmark, säger Åkesson.

Åkesson uppges även ha blivit sårad över andra ord i meddelandet, som bland annat innehöll förolämpningar som ”klåpare” och ”glasögonorm”.

– Man undrar vad en sån människa tänker när han ser sig själv i spegeln, säger Åkesson, som också menar att faktumet att han kallar sig för ’SamurajConny_191’ betyder att vi behöver skärpa gränskontrollerna så vi inte släpper in fler samurajer i landet.

– Jag ser en oroande trend av japanisering i vårt samhälle, säger Åkesson.

Får stöd av #jagärhär

Stora delar av media- och politikersverige går nu ut med sitt stöd till Åkesson, och menar att vi måste stoppa näthatet här och nu.

– Man får ha olika åsikter och gå in i heta debatter, men att kalla någon för glasögonorm är riktigt, riktigt lågt, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

– Jimmie har lika mycket rätt att vara här som alla andra. Bara för att man är född i ett annat landskap behöver det inte betyda att man är mindre värd, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf, som själv är född och uppvuxen i Småland.

Även Mina Dennert, samordnare för initiativet #jagärhär mot näthat och diskriminering, ger Åkesson sitt stöd.

– Ingen ska behöva kallas för skåning om man inte är det, säger Dennert på Twitter under hashtagen #FreeJimmie.