Kulturministerns kulturella appropriering slutar inte vid dreadlocks: har också Ebola

Bild: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons

SVERIGE Kulturminister Amanda Lind är i fortsatt blåsväder. Efter att ha anklagats för kulturell appropriering på grund av sina dreadlocks har det nu visat sig att hennes appropriering av afrikansk kultur sträcker sig mycket längre än så: hon har också Ebola.

Efter sitt tillträde som kulturminister har Amanda Lind varit i ständigt blåsväder. Bland annat har hon på grund av sina dreadlocks anklagats för kulturell appropriering, som kritikerna menar är ett kulturspecifikt uttryck hon snott från afrikansk kultur. Nu har det dock avslöjats att hennes appropriering av afrikansk kultur sträcker sig mycket längre än så: hon har också drabbats av Ebola, en sjukdom ursprungligen från Västafrika.

– Kulturministern visar verkligen noll respekt för andra kulturer, det här är deras sjukdom hon nu använder som uttryck, säger den väldigt kreativa skribenten Nisrit Ghebil, som tidigare skrivit en debattartikel om varför kulturministern ej bör ha dreadlocks.

Än så länge har Amanda Lind inte uttalat sig om sin senaste kulturella stöld, framför allt på grund av att hon är väldigt sjuk, men statsminister Stefan Löfvén uttrycker sig däremot bekymrat och på regeringskansliet pratas det nu om framtida förbud mot den här sortens appropriering.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Amanda Lind är kulturminister, inte kulturell-approprierings-minister. Hon ska inte tro att han kan gå runt och bli sjuk i andra folkgruppers sjukdomar sådär, säger Stefan Löfvén i ett officiellt uttalande.