Kurdisk-arabiska styrkor tar efter Sverige: ska besegra IS med armé av socialsekreterare

Staden Baghuz, det sista IS-fästet. Bild: Wikimedia Commons

MELLANÖSTERN Just nu pågår vad som tros vara de sista striderna mot terrorsekten IS i staden Baghuz i östra Syrien. I en slutgiltig offensiv mot de kvarvarande IS-styrkorna väljer nu de kurdisk-arabiska styrkorna i SDF att kopiera den svenska modellen och skicka in en armé av socialsekreterare och kommunaltanter till staden för att en gång för alla besegra kalifatet. – Vår strategi är att erbjuda Fas 3-jobb och öppna fritidsgårdar med wi-fi, säger Britta, en av kommunaltanterna, till Folkhemseliten.

Kalifatet IS är på väg att falla. Just nu pågår en slutgiltig offensiv i staden Baghuz i östra Syrien där de kurdisk-arabiska styrkorna i SDF nu väljer att kopiera den svenska modellen och skicka in det tunga artilleriet i staden: ett specialförband bestående av tränade socialsekreterare och kommunaltanter.

– Vår strategi är att erbjuda Fas 3-jobb och öppna fritidsgårdar med wi-fi, säger Britta, en av kommunaltanterna, till Folkhemseliten. Vidare menar hon att det också kan bli aktuellt att använda sig av specialvapnet: erbjudande av förstahandskontakt i Bagarmossen, om striderna hettar till.

På frågan varför IS kom till säger Britta att kallfatets bildande till stor del hade att göra med brist på fritidsgårdar.

– Det finns inga fritidsgårdar i hela Syrien, då är det klart man lackar och vill skära halsen av någon, säger kommunaltanten samtidigt som hon gör sig redo för mötet med IS genom att vässa sina pennor och vara redo med sitt anteckningsblock.

Valet att skicka in specialförbundet med socialsekreterare och kommunaltanter har kritiserats på sina håll och kanter, där vissa menar att det är eld och artilleri och inte prat om som behövs för att besegra kalifatet, men när Folkhemseliten frågar en officer inom SDF skrattar han bara åt kritiken.

– Folk som säger det har aldrig pratat med en kommunaltant. Det dödar dig inte fysiskt, men det dödar dig definitivt mentalt, säger officeren till Folkhemseliten.