Linnea Claeson reser till Sentinelöarna – ska konvertera sentineleserna till genusfeminism

Bild: Youtube, Wikimedia Commons

NORRA SENTINEL/SVERIGE Efter att den kristna missionären John Allen Chau mördades i ett försök att konvertera urinvånarna på Norra Sentinel till kristendom, reser nu Instagramaktivisten Linnea Claeson till samma ö. Syftet med hennes resa är att konvertera sentineleserna till genusfeminism och rädda dem från deras toxiska maskulinitet. – Just nu springer de runt med pilbåge och visar pillesnoppen, vilket är väldigt problematiskt, säger Claeson.

Det var i mitten av november i år som den kristne missionären John Allen Chau blev mördad av urinvånarna på Norra Sentinel utanför Indien, i hans ytterst misslyckade försök att konvertera dem till kristendom. Sentineleserna har ingen kontakt med omvärlden och indiska myndigheter förbjuder folk från att besöka ön, men trots det tänker nu Instagramaktivisten Linnea Claeson göra samma resa till Norra Sentinel, i ett försök att konvertera sentineleserna till genusfeminism.

– Hade dom ifrågasatt manlighetsnormen hade dom inte mördat Chau utan istället pratat känslor med honom, säger Claeson.

Vidare menar Claeson att hon ska rädda sentineleserna från deras toxiska maskulinitet och få dem att börja ifrågasätta deras heteronormativa beteende.

– Just nu springer de runt med pilbåge och visar pillesnoppen, vilket är väldigt problematiskt. Och varför såg man inga kvinnor på bilderna från Chaus besök? Får inte kvinnor också vara gränsvakter? I så fall är det ett glastak som ska krossas, säger Claeson.

Linnea Claeson reser till Norra Sentinel under mellandagarna. Med sig har hon 200 rosa fittmössor, lika många biljetter till teateruppsättningen Vita Kränkta Män i Stockholm och ett exemplar av Nina Björks feministiska klassiker Under det rosa täcket som hon planerar att ge i gåva till sentineleserna.