Människosmugglarna i Libyen slog nytt säljrekord på Black Friday-rean

NÄRINGSLIV På shoppingens stora högtid Black Friday igår gick flera varuhus och butiker med storvinst i årets stora reor och kampanjer. Särskilt glada blev människosmugglarna i Libyen, som enligt egen utsago slog nytt säljrekord. – Sammanlagt lyckades vi sälja över 100.000 resor över medelhavet och 50.000 människor till östeuropeiska lastbilschaffisar, säger Gordhan Al-Gekko, vd på startup-bolaget Human Trade AB i Benghazi.

Igår gick den stora shoppinghögtiden Black Friday av stapeln, vilket flertalet svenska varuhus och butiker firade med stora reor och kampanjer. På andra håll i världen firades också högtiden, där bland annat libyska människosmugglare slog nytt säljrekord.

– Sammanlagt lyckades vi sälja över 100.000 resor över medelhavet och 50.000 människor till östeuropeiska lastbilschaffisar, säger Gordhan Al-Gekko, vd på startup-bolaget Human Trade AB i Benghazi.

Människohandeln i Libyen har visat sig vara en enorm tillväxtmarknad senaste åren och har av många liknats vid guldruschen i USA på 1800-talet då flertalet aktörer världen över åkt dit och sökt lyckan. Handeln boomade under 2015 men fick sig sedan en törn när flertalet europeiska länder valde att stänga sina gränser, vilket dock inte hindrat branschen från en stabil ekonomisk utveckling.

– Det är klart att det var tråkigt med gränsstängningarna men genom en omfattande marknadsanalys har vi hittat nya sätt att nå ut till våra kunder och kunnat erbjuda ett mervärde som låtit oss upprätthålla en solid vinstmarginal, säger Al-Gekko.

Under Black Friday hade Human Trade en stor lagerrensning med en kampanj där kunderna fick köpa 2 slavar till priset av 1, samt utförsäljning av lågprisbiljetter över Medelhavet som man kunde sälja utan resegaranti.

– Eftersom vi hoppat över petitesser så som resegaranti, varm mat, vattentoaletter och en rimlig chans att överleva har vi kunnat erbjuda billigare resor och även gett möjlighet åt ungdomar, studenter och låginkomsttagare att vägen över Medelhavet, säger Al-Gekko.

Till unga som funderar bygga en ny startup inom branschen har Al-Gekko flera tips om hur man ska gå tillväga, och att det framför allt är viktigt att motivera sina säljare att gå den där extra milen genom att fullt ut tro på produkten.

– Det är inga luftslott, utan faktiska människor vi säljer. Slavhandeln är en av världens äldsta branscher och kommer alltid behövas, det är inte så att vi säljer snö till eskimåer, säger Al-Gekko.