Mugabe söker asyl i Sverige – påstår sig vara ensamkommande flyktingbarn

Bild: Wikimedia Commons

SVERIGE Zimbabwes före detta diktator Robert Mugabe har sökt asyl i Sverige och påstår sig vara 17 år gammal, vilket skulle ge honom asylrätt som ensamkommande flyktingbarn. Flera toppmoderater kräver nu ålderstest. ”Vi vet att lögner från zimbabwianska diktatorer har förekommit tidigare och det finns ingen anledning att tro att det inte skulle kunna ske igen”, säger Hanif Bali.

Efter militärkuppen i Zimbabwe som avsatte landets mångåriga diktator Robert Mugabe har nu den tidigare ledaren flytt landet och söker asyl i Sverige. I intervjuer med Migrationsverket påstår den före detta diktatorn sig vara 17 år gammal, med födelsedatum den 1 januari år 2000, och hävdar således asylrätt som ensamkommande flyktingbarn. En som försvarar Mugabes rätt till asyl är Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg, som är emot ett ålderstest av den forne presidenten.

— Det finns ingen anledning att tro att ett ålderstest skulle göra hans verkliga ålder rättvisa då de i själva verket har felmarginal på 2-4 år. Istället är det viktigt att vi nu visar solidaritet med en 17-åring som har flytt från en militärkupp mot han själv i hans eget hemland, säger Lindberg.

Toppmoderater kräver ålderstest

Men alla är inte lika redo att ge den tidigare ledaren asyl. Flera toppmoderater, med Hanif Bali i spetsen, kräver nu ålderstest.

— Vi vet att lögner från zimbabwianska diktatorer har förekommit tidigare och det finns ingen anledning att tro att det inte skulle kunna ske igen, säger Bali.

Bali pekar dessutom på en del indicier som han menar får Mugabes påstådda ålder att framstå som osannolik.

— Vi vet till exempel att Mugabe tog över ämbetet som premiärminister 1980, då han alltså enligt egen utsago skulle varit –20 år gammal, vilket i sammanhanget kan ses som föga sannolikt, tillägger han.

Anders Lindberg skakar bara på huvudet åt Balis kommentarer.

— Att ensamkommande Mugabe inte är ett barn är ett påstående som är påhittat, säger Lindberg.