Nobelpristagare bevisar att mens är social konstruktion

SVERIGE Tidigt på lördagsmorgonen annonserade juryn för Nobelpriset i genusvetenskap vinnaren av årets pris, som går till en forskare som med hjälp strikt sociologisk forskning lyckats bevisa att mens är en social konstruktion. ”Det är helt otroligt hur lite biologi spelar roll när man väl väljer att bortse från den”, säger vinnaren, som föredrar att vara anonym.

I år är första året någonsin som Nobelpriset i genusvetenskap delas ut, och det historiska priset har gått till en forskare som tillsammans med sitt team lyckats bevisa att mens är sociokulturellt fenomen snarare än ett biologiskt sådant.

– Det enda vi gjort egentligen är att strunta i biologi helt och hållet och sedan tillämpat genusteori på skiten, vilket ganska snabbt gav oss en hint om vart det barkade av, säger vinnaren, som föredrar att vara anonym.

Vinnaren hade länge misstänkt att mens kunde vara en social konstruktion tidigare, men medger också en viss förvåning över hur liten påverkan biologi hade på resultatet när man valde att inte ta den i beaktan.

– Det är helt otroligt hur lite biologi spelar roll när man väl väljer att bortse från den.

”Patriarkalt påfund”

En som är glad över vinnaren av årets Nobelpris i genusvetenskap är Gudrun Schyman, som dock vill tillägga att hon alltid vetat att mens varit en social konstruktion.

– För mig har det alltid varit självklart att mens varit ett patriarkalt påfund som män lurat i kvinnor för att upprätthålla könsmaktsordningen, men det är bra att det äntligen bevisas, säger FI-ledaren.

Även juryn är nöjd med sitt val av priset, men medger också att konkurrensen var tuff och att valet var svårt.

– I slutändan stod det mellan vinnaren och ett annat forskarteam som bevisat att bröstmjölk är påhittat, säger en talesperson för juryn, som föredrar att vara anonym.