Nördig lajvfamilj börjar identifiera sig som orcher – kräver att deras barn ska få modersmålsundervisning på orchiska

Bild: Cornel Zueger (GrimZombie)

ORCHISKA RÄTTIGHETER En supernördig och töntig familj med lajvare har börjat identifiera sig om orcher. Nu kräver pappa orch och mamma orch att deras barn ska få modermålsundervisning i orchiska i skolan. De vänder sig också mot den väldigt problematiska framställningen av orcher i populärkulturen som de menar stigmatiserar deras ras.

En riktigt nördig familj med otvättade och svettluktande lajvare har tagit det gemensamma beslutet att börja identifiera sig om orcher. Beslutet togs av föräldrarna som tvingade barnen att vara med på det.

Föräldrarna kräver nu att barnens skola, Töntskolan i Nördberga, ska ge deras barn modersmålsundervisning på orchiska, så att barnen kan bibehålla deras kultur. De vill också se ett mer genomgripande arbete från skolledningen att jobba mot fördomar och stigmatisering av orcher.

– Vi ser i Hollywoodfilmer som Sagan om Ringen, som i princip uppmanar till folkmord, hur oerhört mycket fördomar det finns mot orcher. Hela tiden framställs vi som blodtörstiga vildar, samtidigt som du aldrig sett en orch spela en advokat eller läkare, säger Lurtz, pappan i familjen.

Som lösning på problemet anser Lurtz att alla Sagan om Ringen-böcker ska tas bort från bibliotek och att filmerna ska raderas från alla streamingtjänster. Han tycker också det är väldigt problematiskt när folk klär ut sig till Legolas på Halloween.

– Legolas var en grym folkmördare som hade ihjäl tusentals orcher på egen hand. Så ond var han att han till och med tävlade med sin folkmördarvän Gimli om vem som kunde döda flest orcher på en dag. Och nu är det folk som klär ut sig till den sociopaten som ett ”kul skämt”. Det är oerhört kränkande. Sen tycker jag inte heller att man ska klä ut sig till en orch eller måla ett så kallat ”orchface”, såvida man inte identifierar sig som en.

Lurtz tycker heller inte att det är okej att vara dvärg, eftersom det påminner honom om Gimli och massmordet på orcherna i Midgård.

– Ska man vara dvärg så är det bäst om man stannar hemma och inte rör sig bland folk. Själv blir jag oerhört triggad när jag ser de små liven och påminns direkt om Gimlis massaker.

Lurtz vill dock också framhäva att skildringarna av orcher har blivit något bättre i populärkulturen.

– I Warcraft-filmen får vi se en mer nyanserad bild av orcherna som närvarande familjefäder med en rik kultur. Men det finns fortfarande mycket kvar att jobba på. Varför framställs de till exempel som krigare och inte fritidspedagoger eller revisorer? Vi har flera glastak och glasväggar att krossa, avslutar Lurtz.

Om du uppskattar Folkhemselitens fejknyheter får du gärna swisha en slant till 123 357 41 00 eller stödja oss på Patreon. Sprid också gärna Folkhemseliten till vänner och bekanta.