Ny forskning visar: arm som trillar av utan anledning kan vara tecken på dold sjukdom

Bild: Wikimedia Commons

KROPPEN Om din arm trillar av helt plötsligt och helt utan anledning kan det vara tecken på att du lider av en dold sjukdom. Ny forskning visar att det i så fall är 100 % risk att det är någonting fel på dig, och att du genast bör söka upp en läkare. – Hade jag vetat det här tidigare hade jag åkt in till doktorn direkt, säger livsstilsbloggaren Pedro Johansson som i flera år led av spetälska utan att han visste om det.

Händer det dig att du strosat runt på stan full av glädje och livskraft när din arm plötsligt trillat av, vilket fått dig ur balans och förstört hela din dag? I så fall kan det vara så att du lider av dold sjukdom.

En ny forskningsrapport från Karolinska visar att du som hipp som happ tappat en arm eller ett ben helt utan anledning löper 100 % risk att vara drabbad av en allvarlig sjukdom och att du genast bör söka upp en läkare.

– Det är jättebra att det här kommer fram. Hade jag vetat det här tidigare hade jag åkt in till doktorn direkt, säger livsstilsbloggaren Pedro Johansson som i flera år led av spetälska utan att han visste om det.

Det var när Pedro var på väg ut på en dejt som hans underkäke plötsligt lossnade och lämnade kroppen. Pedro, som var stressad och inte ville bli sen till dejten, ignorerade det som hände och lämnade lägenheten i alla fall, men kände hela kvällen att något inte stämde. Därför tycker han det är jättebra att andra nu har tillgång till den här informationen så att de vet när det är läge att uppsöka doktor.

– Det här är den största medicinska genombrottet sedan uppfinningen av penicillin!, säger Pedro Johansson.

Alla ställer sig dock inte lika positiva till rapporten. Kritiker menar att urvalet som rapporten använt sig av är alldeles för litet för att dra några breda slutsatser, och att mer forskning krävs innan man kan påstå att det finns en given korrelation mellan någon som helt sonika tappar en kroppsdel och förekomst av sjukdom.

– Problemet med att dra den här sortens slutsatser är att folk kommer springa till läkaren bara för att de tappat en arm eller något, det tycker jag är lite bögigt, säger en kritiker till rapporten, som föredrar att vara anonym.