Södra Latin bryter mot könsnormerna – inför gemensamt omklädningsrum för tjejer och killar

Skolan. Bild: Wikimedia Commons

SVERIGE Gymnasieskolan Södra Latin i Stockholm väljer att på ett radikalt vis bryta mot de rådande könsnormerna. I ett beslut av rektorn ska nu skolan ersätta tjejernas och killarnas omklädningsrum i skolan gympasal med ett gemensamt omklädningsrum för ungdomar av alla kön. – I vår skola tror vi inte att det finns några binära könskategorier, bara folk som är mer benägna att få stånd än andra, säger rektorn.

Gymnasieskolan Södra Latin på Södermalm i Stockholm bryter mot de rådande könsnormerna. I ett unisont beslut beslutat av rektorn själv har man beslutat att införa ett gemensamt omklädningsrum för alla oavsett kön, istället för att utgå från den klassiska konstellationen med ett omklädningsrum för tjejer och ett för killar. Övergången är ett steg i skolans radikala plan att bryta mot de rådande binära könskategorierna, som enligt ledningen inte existerar.

– I vår skola tror vi inte att det finns några binära könskategorier, bara folk som är mer benägna att få stånd än andra, säger rektorn, som föredrar att vara anonym, i ett uttalande.

Rektorn erkänner också att hen själv brukar få en kraftig erektion så fort hen kliver in i ett omklädningsrum med nakna individer.

– Jag har råbånge varje gång jag duschar och byter om med eleverna, och det är aldrig någon som klagat. Det har gett mig ökat självförtroende och förbättrat min självkänsla, säger rektorn.

Enligt rektorn har det under lång tid varit klart att skolan skulle sluta ha två omklädningsrum som utgick från de sexistiska och sedan länge förlegade könskategorierna pojke och flicka, men att diskussionen sedan varit väldigt utdragen kring vad de skulle ersättas med.

– Till en början talades det om att införa ett unikt omklädningsrum för alla 120 kön, men på grund av kostnaden och framför allt den överhängande risken att exkludera något kön som vi ännu inte hört talas om, valde vi att gå en annan väg.

Rektorn menar nu att hela skolledningen, vilken består av enbart hen själv, är urnöjda med lösningen, och att tror att den så småningom kommer utgöra riktlinjen för resten av landets lärosäten.

– Det är det här som är framtiden: ett gemensamt omklädningsrum där alla kan gå in och vara kåta tillsammans.