Sossarnas nya integrationsförslag: vill införa yrkeskriminella linjen på gymnasier i utsatta områden

Bild: Wikimedia Commons

SVERIGE Mitt under rådande regeringsförhandlingar kommer Socialdemokraterna med ett nytt förslag. För att främja integrationen och få stopp på gymnasieavhoppen i landets utsatta områden introducerar man nu den yrkeskriminella linjen, ett gymnasieprogram som ska förberedda ungdomar för livet som gangster. – Den här utbildningen ger ungdomar de perfekta förutsättningarna för en lyckad karriär som kriminell, säger rapparen Sebbe Staxx, som utsetts till partiets nationella samordnare i frågan.

Efter att ha misslyckats med regeringsförhandlingarna kommer nu Socialdemokraterna med sitt första förslag efter höstens val. I ett försök att få bukt med gymnasieavhoppen i landets utsatta områden föreslår partiet den yrkeskriminella linjen, ett gymnasieprogram som ska förbereda ungdomarna för livet som gangster. Idén är att linjen ska införas i skolor i bland annat Rinkeby, Tensta, Gottsunda, Rosengård och Biskopsgården.

– Den här utbildningen ger ungdomar de perfekta förutsättningarna för en lyckad karriär som kriminell, säger rapparen Sebbe Staxx, som utsetts till partiets nationella samordnare i frågan.

I den yrkeskriminella linjen kommer ungdomarna på träslöjden få lära sig göra vapen, sy gängkläder på syslöjden, lära sig tillverka bilbomber på kemilektionen, odla cannabis på biologin och på filosofilektionen lära sig om gatuetik som att golare inte har några polare och att man kan ha 99 problem så länge bruden inte är ett av dem.

Utöver detta kommer linjen ha en mer praktisk än teoretisk prägel och därav erbjuda prao som bilbrännare så tidigt som i första ring. Linjen kommer dessutom erbjuda studieresa till ghettona i Chicago samt möjlighet till utbytesår i Johannesburg, Kabul eller Baghdad. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén är mycket nöjd med förslaget:

– Det här visar att vi socialdemokrater inte är redo att lämna någon utanför och att om man nu ska syssla med droger och kriminalitet så är det bättre att man gör det i skolan än utanför, säger Löfvén i ett pressutlåtande.

Yrkeskriminella linjen kommer med start hösten 2019 testas på De Geer-gymnasiet i Norrköping efter ett lokalt initiativ från Socialdemokraterna i kommunen, även om man där föredrar att kalla den för något annat.

– I den här skolan föredrar vi att inte säga yrkeskriminell utan använda den mindre stigmatiserade termen lagvarierad. Därför kallar vi det för den lagvarierade linjen, så att ingen ska känna sig exkluderad eller utpekad av samhället, säger rektorn för skolan, som föredrar att vara anonym.

Vissa har dock framfört kritik mot förslaget, däribland Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, vars parti istället kontrat med ett förslag om den yrkessvenska linjen.

– Det är bättre att dom får gå i skolor där dom förbereder sig för att bli svenskar på heltid, säger Åkesson om sitt partis förslag.

 

På tips från Kerim Hrustanovic.