Studie visar: det roligaste på jobbet är att snacka skit om kollegor

SVERIGE Det roligaste på jobbet är att snacka skit om kollegor. Det visar en ny studie från Stockholms Universitet som undersökt vad svenskarna tycker bäst om att göra på deras arbetsplats. Tvåa kom att lämna bromsspår efter sig i toaletten och trea att bli orimligt full på personalfesten.

Att snacka skit och sprida elaka rykten om arbetskollegor är en populär aktivitet som utförts på arbetsplatser världen över sedan tidernas begynnelse. Bland annat finns runskrift i Birka från så tidigt som bronsåldern där några bronsgjutare klagar på att deras kollega, Gundolf, är försenad varje morgon och alltid ursäktar sig med att han lämnat barnen på dagis, trots att han bara har dom varannan vecka.

En nyligen färdiggjord studie på Stockholms Universitet visar att skitsnack om kollegor är vad svenskarna finner mest underhållande på deras arbetsplats. Tvåa kom att lämna bromsspår efter sig i toaletten och trea att bli orimligt full på personalfesten.

Enligt studien var det roligaste skitsnacket att ge öknamn, som till exempel tråk-Pelle eller tönt-Micke, åt kollegor. Därefter var det roligaste att klaga på deras tekniska inkompetens eller dåliga andedräkt. Folkhemseliten har kollat med folk i riksdagen där många känner igen sig i beskrivningarna.

– Varje dag ser jag fram emot att komma hit och snacka skit om kollegor. Häromdagen pratade jag och en kollega om hur Ulf Kristersson är en jävla glasögonorm, och en annan gång om hur jobbigt det är att behöva anpassa köpet av bakverk till alla glutenallergiker härinne, säger en partiledare för Centerpartiet, som föredrar att vara anonym.

Partiledaren erkänner också att hon brukar strunta i att använda toaborsten efter att ha bajsat i byggnadens toaletter.

– Men det gör jag inte för att jag tycker det är roligt, det gör jag för att visa min makt, säger hon till Folkhemseliten.

Studien visade också att det var populärt att kalla chefen för Hitler, klaga på att den nya kollegan inte vet hur man plockar in i diskmaskinen och prata om hur mycket bättre allt var förr.