Swedbank vill locka fler invandrare – byter namn till Turkbank

SVERIGE Swedbank har länge varit en av landets största banker och som en av landets fyra storbanker tillsammans med Nordea, SEB och Handelsbanken är man också den bank med flest kunder i både Sverige och Baltikum. Historiskt sett har man dock haft väldigt svårt att locka invandrare till banken, något som man nu planerar att ändra genom ett planerat namnbyte, från det gamla namnet Swedbank till det nya namnet Turkbank. ”Abou brorsan, det här är den bästa idén vi någonsin haft”, säger bankens kommunikationsdirektör, som föredrar att vara anonym.

Sedan länge har Swedbank, en av Sveriges fyra storbanker, varit en av landets största banker med kunder i både Sverige och Baltikum. Men trots att banken är landets största sett till antal kunder har banken haft förtvivlat svårt att locka invandrare till sig. Därför har man nu, i en satsning riktad mot orten, valt att byta namn till Turkbank.

– Abou brorsan, det här är den bästa idén vi någonsin haft, alla invandrare kommer tycka det här är sjukt fett!, säger bankens kommunikationsdirektör, som föredrar att vara anonym.

Banken, som bytte namn till just Swedbank från Föreningssparbanken år 2006, kommer lansera det officiella namnbytet på Turkiets nationaldag den 29 oktober, och tills dess kommer man genomföra flera förändringar i verksamheten. Däribland kommer en ny klädkod införas med obligatoriskt Adidas-ställ, samtidigt som all internkommunikation bara kommer ske på Rinkebysvenska. Bankens nya riktlinjer kommer skrivas av Kartellen-rapparen Sebbe Staxx och Ken Ring och man kommer enbart satsa på lokala investeringar i Hassans Pizzeria i Akalla och Bogdans Videobutik på Skärholmen.

– Asså det här är så sjukt fett len!, säger bankens kommunikationsdirektör.

Kurder lämnar banken

Dock så är inte alla nöjda över namnbytet. Bland annat så har ett antal svensk-kurdiska organisationer kritiserat det nya namnet och flertalet kunder med kurdisk bakgrund har nu valt att lämna banken i protest mot namnbytet. Det är dock kritik som Turkbanks kommunikationsdirektör väljer att ta lätt på.

– Dom får ju va lite sköna för fan, pallar inget jidder asså, säger kommunikationsdirektören.