Tonårskille inspirerad av Greta Thunberg – skolstrejkade för klimatet genom att spela Fortnite hemma

SVERIGE Greta Thunbergs otroliga miljöengagemang sprider sig som en löpeld. I veckan började 14-årige Laban Englund skippa skolan för att istället stanna hemma och spela Fortnite, vilket han enligt egen utsago gjorde för klimatet. Laban hyllas nu på sociala medier samtidigt som Svenska Kyrkan säger att Laban mycket väl kan vara Jesus återuppstånden.

Efter Greta Thunberg börjar allt fler svenska ungdomar engagera sig för klimatet. Senast i raden av unga miljöaktivister är 14-årige Laban Englund, som hela förra veckan satt hemma och spelade Fortnite istället för att gå till skolan, vilket han gjorde i protest för klimatet.

– Jag kom hem tidigt från jobbet och så märkte jag att Laban var hemma. Först blev jag arg och frågade varför han inte var i skolan, men sen när han sa att han skolkade för klimatet blev jag alldeles varm och sprang fram och kramade min son. Då sa han: ”flytta på dig klimakteriekossa, du förstör mitt game!”, vilket jag självfallet gjorde. Jag vill ju inte stå i vägen för min sons Fortnite-spelande, säger Labans mamma, Annie Englund, till Folkhemseliten.

Laban, som under veckan nådde level 100 på Fortnite, hyllas nu på sociala medier där han i skrivande stund jämförts med Gandhi, Nelson Mandela, Martin Luther King, Václav Havel och Moder Teresa. Svenska Kyrkan å sin sida frågar sig om inte Laban i själva verket är Jesus återuppstånden, speciellt med tanke på att Labans Fortnite-karaktär heter just Jesus, vilket är ett sammanträffande ingen än så länge lyckats förklara bort.

– Än så länge har jag inte sett något bevis för att han inte är Jesus, vilket talar väldigt mycket för att han faktiskt är Jesus, säger en talesperson för Svenska Kyrkan, som föredrar att vara anonym.

Laban kommer även nästa vecka att sitta hemma och spela Fortnite istället för att gå till skolan. I ett offentligt uttalande på Snapchat meddelar Laban att han kommer fortsätta göra det ”så länge alla bitches fortsätter fucka med klimatet”.