Unga klädde ut sig till gamlingar – nu kritiseras SVT: ”är som när vita sminkar sig med blackface”

Bild: Skärmdump SVT

Efter lördagens delfinal av Melodifestivalen riktas hård kritik mot SVT. Anledningen till det är att numret ”Rena Rama Ding Dong” av Eva Rydberg och Ewa Roos innehöll unga och friska bakgrundsdansare utklädda till skruttiga gamlingar. – Det är precis lika illa som när vita sminkar sig med blackface, säger pensionärsaktivisten Yoda Johansson, som också kallar Rydberg och Roos för två ”husgamlingar”.

I lördagens delfinal av Melodifestivalen framfördes låten ”Rena Rama Ding Dong” av Eva Rydberg och Ewa Roos.

Numret gick vidare till andra chansen men får trots det hård kritik. Detta eftersom bakgrundsdansarna i framförandet bestod av unga friska människor klädda som fördomsfulla nidbilder av skruttiga gamlingar.

– Att unga friska personer klär ut sig till en väldigt problematisk och unken stereotyp av gamlingar där äldre framställs som skruttiga, har ohippa kläder och löständer är djupt kränkande och ett typexempel på vidrig ålderism. Det är precis lika illa som när vita sminkar sig med blackface, säger Yoda Johansson, pensionärsaktivist och grundare av organisationen GMIG (Gammal Men Inte Gaggig).

Att Eva Rydberg och Ewa Roos själva är gamlingar spelar ingen roll för Yoda Johansson.

– Rydberg och Roos är två så kallade ”husgamlingar”: pensionärer som utför degraderande handlingar för att tillfredsställa unga människor genom att leva upp till deras utbredda fördomar om vad en äldre människa är för någon. Man kan tycka att det är deras eget val, men handlandet bör ses ur en bredare kontext där de förstärker skadliga fördomar som i slutändan drabbar andra människor med gamla kroppar och spelar in i det strukturella förtrycket av äldre, säger Yoda.

Han ryter sedan till när Folkhemseliten använder ordet gamling.

– Det är förbjudet för yngre att säga det djupt kränkande ordet gamling. För er heter det g-ordet, säger Yoda och blir så arg att han tappar sina löständer.

Yoda hade hellre sett att SVT jobbat för att motverka utbredda fördomar mot äldre.

– Till exempel hade de kunnat en visa en gubbe med gammal kropp som kan få stånd utan att ta Viagra. Eller en tant med gammal kropp som får mens trots att hon är långt förbi klimakteriet.  Eller varför inte en 90-åring som håller på med Parkour eller en 100-åring som lyssnar på Yasin Byn och becknar ganja i centrum. Det hade varit att krossa fördomar istället för att sprida unkna stereotyper, säger Yoda.

Att klä ut sig till g-ordet är en mycket känslig fråga i dagens samhälle. Aktivister har på senare tid även gått tillbaka i tiden och hittat gamla bilder av kändisar utklädda till g-ordet på maskerader och halloweenfester som de sedan uppmärksammat och spridit i sociala medier.

Däribland kom det nyligen ut komprometterande bilder på Kanadas premiärminister Justin Trudeau utklädd till en äldre på flertalet fester i sin ungdom, något han senare gråtandes bad om ursäkt för i kanadensisk TV.

En gammal sketch av Sarah Silverman och Jimmy Kimmel har också uppmärksammats i dagarna där de är klädda som stereotypa g-ord och påstår sig vara ”Bridge-spelare” (anspelning på den klassiska fördomen om att alla som spelar kortspelet Bridge är gamla). De amerikanska komikerna har båda bett om ursäkt för sketchen.

Om du uppskattar Folkhemselitens fejknyheter får du gärna swisha en slant till 123 357 41 00 eller stödja oss på Patreon. Sprid också gärna Folkhemseliten till vänner och bekanta.