Uteliggare deplattformerad från Plattan – uttryckte sig väldigt problematiskt

Plattan i Stockholm. Bild: Jonas Bergsten/Wikimedia Commons

SVERIGE En uteliggare blev igår deplattformerad från Plattan i Stockholm. Anledningen bakom beslutet är att han vid flertalet tillfällen ska ha uttryckt sig väldigt problematiskt. Bland annat ska han vid en punkt ha sagt att heroin är ”tjockt med najs” och kallat en person för ”torrboll”, vilket är en djupt kränkande term för nykterister.

Debatten om deplattformering harden senaste tiden gått het i sociala såväl som traditionella medier. Igår kunde ytterligare ett fall adderas till debatten, då uteliggaren Fimpen Junior blev deplattformerad från Plattan i Stockholm, efter att ha uttryckt sig väldigt problematiskt.

– Vi har yttrandefrihet i det här landet och man får säga vad man vill, men vi vill inte ge en plattform till en uteliggare som inte lever upp till vår värdegrund, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr till Folkhemseliten.

Plattan är en väldigt stor plattform som uppges ha en trafik på över 20.000 människor varje dag. På denna plattform ska Fimpen Junior bland annat ha sagt att heroin är ”tjockt med najs” och kallat en nykter person bredvid honom för ”torrboll”, vilket är en nedsättande och djupt kränkande term för nykterister. Vid ett annat tillfälle ska Fimpen Junior också ha yttrat n-ordet, f-ordet samt w-, x- och q-ordet.

På Twitter reagerar folk väldigt olika på beskedet. Utbildningsminister Anna Ekström säger sig vara förfärad över hur oerhört problematiskt Fimpen Junior uttryckte sig och föreslår tvångsmässig värdegrundsutbildning för alla uteliggare, så att det aldrig ska kunna ske igen. Alexander Bard, Ann Heberlein och Katerina Janouch däremot slår ett slag för Fimpen Juniors rätt att uttrycka sig under hashtagen #freefimpen.